Bolnice nemaju za lijekove i grijalice ali barataju milijunima u dionicama

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

KBC Zagreb ima 2,7 milijuna kuna u dionicama PBZ-a, a Fran Mihaljević 2 milijuna u dionicama Croatia osiguranja

 

U hrvatskom zdravstvenom sustavu vlada popriličan organizacijski i financijski kaos, što liječnicima otežava rad, a pacijentima smanjuje kvalitetu usluge. Tako su, na primjer, prije par mjeseci bolnice skoro ostale bez lijekova, zbog više milijardi kuna nagomilanog duga.

Ili, najnovije, u Klinici Fran Mihaljević nisu imali grijalice, pa su se pacijenti smrzavali u šatorima, da bi se kasnije ispostavilo da grijalica ima i to u skladištu Civilne zaštite, ali ih jednostavno nitko nije tražio.

S raznih strana se već godinama može čuti da bi upravljanje poslovanjem bolnica trebalo prepustiti profesionalnim menadžerima. Tako bi bolnice, u poslovnom dijelu dobile bolje vođenje, a medicinari bi se mogli baviti medicinom. Zbilja ne zvuči racionalno da se vrhunski liječnik, ako je na poziciji ravnatelja, umjesto pacijentima bavi poslovanjem bolnice – od nabave lijekova do toalet papira.

KBC Zagreb među TOP 10 dioničara PBZ-a

Jedan detalj koji dobro ilustrira kako se u poslovnom smislu upravlja bolnicama jest to da su neke od njih čak dioničari kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi. Prema podacima Središnjeg klirinško-depozitarnog društva, koje vodi knjige dioničara za hrvatske kompanije, Kliničko-bolnički centar Zagreb je među deset najvećih dioničara Privredne banke Zagreb.

KBC Zagreb vlasnik je 3.442 dionice PBZ-a, iako se radi o relativno malom postotku od svega 0,02 posto dionica, zbog homogene vlasničke strukture, 10. je najveći pojedinačni dioničar. Cijena dionica PBZ-a na Zagrebačkoj burzi kreće se oko 785 kuna, što znači da im te dionice vrijede 2,7 milijuna kuna.

Dionice stekli kada im se pripojio Jordanovac

Upitali smo ih kako su došli do tih dionica, i dobili zanimljiv odgovor: “KBC Zagreb je postao dioničarem PBZ-a pripajanjem s Klinikom za plućne bolesti Jordanovac sukladno Odluci Vlade RH u srpnju 2010. godine.”

Što bi značilo da je originalni vlasnik tih dionica bila bolnica na Jordanovcu. Što će bolnicama dionice neke banke, pogotovo kad uzmemo u obzir lošu financijsku situaciju? Konkretno KBC Zagreb je krajem svibnja ove godine za lijekove bio dužan oko milijardu kuna.

Jesu li do upita uopće znali da su dioničari?

Upitali smo ih i namjeravaju li prodati te dionice. Odgovorili su nam da bolnica “planira prodaju navedenih dionica u narednom razdoblju u sklopu Projekta III faze razvoja KBC-a Zagreb.”

 

Projekt II faze je zapravo izgradnja nove građevine na lokaciji Rebro, kojem je u svibnju ove godine i Vlada dala podršku. Iz odgovora bi se moglo zaključiti da uopće nisu bili svjesni da imaju 2,7 milijuna kuna vrijedne dionice PBZ-a dok ih mi upitom nismo posjetili.

Fran Mihaljević ima dva milijuna u dionicama

Osim KBC-a Zagreb, dionice ima i Klinika za zarazne bolesti Fran Mihaljević koja je sad u središtu pažnje i pod posebnim pritiskom zbog pandemije koronavirusa. Fran Mihaljević ima 330 redovnih dionica Croatia osiguranja, čija je ukupna tržišna vrijednost oko 1,98 milijuna kuna.

Upitali smo i Ministarstvo zdravstva odakle bolnicama ove dionice, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.. kako piše Telegram.hr

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?