Bernardić tvrdi da je siguran u pobjedu: Sanaderova Vlada izgleda kao humanitarna organizacija za Plenkovićevu što se tiče kriminala i korupcije

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP)  i čelnik Restart koalicije Davor Bernardić rekao je u intervjuu za Dnevnik.hr da je siguran u pobjedu i poručio je da je on budući premijer. Žestoko je komentirao Plenkovićevu Vladu, otkrio da će na izbore s Matijom Posavcem te se prvi put osvrnuo na slučaj nasilja u stranci.

Intervju je vodila Lana Ružičić, a u nastavku donosimo transkript koji nam je ustupila Nova TV.

Jeste li vi budući premijer?

– Restart koalicija bit će pobjednička koalicija, sastavit ćemo novu hrvatsku Vladu, ja ću biti mandatar i premijer.

Izbacili ste iz stranke i dali otkaz Tomislavu Mikulinu, koji je pretukao zastupnika Domagoja Hajdukovića. Što se dogodilo, jeste razgovarali s kolegom Mikulinom?

– Ne znam detalje, ali mi u SDP-u ne toleriramo nikakvo nasilje. Privatni odnos može postojati, to je nešto što je dopušteno, ali na nasilje imamo nultu toleranciju. Žao mi je zbog onoga što se dogodilo Domagoju Hajdukoviću i u svakom slučaju nasilja mi ćemo isto postupiti.

Koliko će vam to što je SDP-ovac bio nasilan naštetiti i otežati napade na HDZ?

– Ispali smo konzistentni u svojim stavovima. Ne postoji kolektivna odgovornost, odgovornost je uvijek individualna. Svakome se može dogoditi da pogriješi, ali za to mora trpjeti posljedice.

On je bio vaš blizak suradnik, jeste li ikad prije primijetili da bi se ovako nešto moglo dogoditi?

 

– Moram priznati da sam ostao iznenađen, nije bio konfliktna osoba.

Hoće li Hajduković biti nositelj liste u IV. izbornoj jedinici? Kako je on sad?

– Sve ćete znati u subotu na sjednici Glavnog odbora. On je sad dobro, radi i dalje te se trudi dati doprinos u izbornoj pobjedi SDP-a.

Je li vama afera vjetroelektrane stigla kao naručena uoči izbora? Pokazuju li ta uhićenja da je HDZ umočen do kraja u korupciju ili da institucije rade svoj posao pa hapse i one u HDZ-u?

– Ovo sve samo pokazuje da je smjer HDZ-a i dalje korupcija. Glavni osumnjičenik u toj aferi je ministar Tomislav Ćorić, Plenkovićev prvi suradnik i autor njihova predizbornog programa.

Kako vi znate da je on osumnjičenik?

 

– Iz svega što se vidi, on je prvi osumnjičeni na podužoj listi svih koji su sudjelovali u operaciji vjetroelektrane.

Mislite li da je do probijanja mjera došlo kako bi se spriječilo da se ode više od Josipe Rimac?

– Ne želim vjerovati da je (Andrej Plenković) intervenirao kako bi zaštitio Ćorića i njegovu upletenost u aferi vjetroelektrane. Ne želim vjerovati da je posezao za tim instrumentom kontrole, odnosno utjecaja na državne institucije. Indikativno je što je upozoravao i docirao Državnom odvjetništvu, što im je dijelio lekcije. To sebi jedan predsjednik Vlade ne smije dopustiti. Ne želim vjerovati da je išao tako daleko da bi spriječio odgovornost svog najbližeg suradnika i tvorca svog predizbornog programa, koji moramo konstatirati da se zove “Korupcija 20 20”.

Kojom školskom ocjenom od 1 do 5 ocjenjujete rad Plenkovićeve Vlade? Rekli ste da su nadmašili Sanadera.

– Sanaderova Vlada iz ove perspektive izgleda kao humanitarna organizacija za Plenkovićevu, što se tiče kriminala i korupcije. Teško ih je ocijeniti, to čak ne bi bila jedinica, nego čista nula. Hrvatsku ćemo opet vaditi iz nikad lošijih gospodarskih pokazatelja. Jedina reforma koju su napravili je reforma blagdana, a jedino dobro s čime se slažemo je donošenje Istanbulske konvencije.

Bojite li se vi preuzeti zemlju u ovoj situaciji? Tko zna što nas čeka najesen kad na vidjelo izađu posljedice koronakrize.

 

– Već smo preuzimali zemlju u teškoj situaciji, a situacija nakon odlaska Plenkovićeve Vlade bit će najgora. Mi smo spremni provesti reforme, imamo najbolji plan i najbolji tim.

Predsjednik HDZ-a stalno ponavlja da vi niste sposobni voditi Vladu i da ste eksperiment.

– Ne mislim više komentirati predsjednika najkorumpiranije vlade u povijesti čijih je 11 prvih suradnika, ministara moralo otići zbog sumnje na korupciju. To se nikome u SDP-u, pa ni meni, ne može dogoditi. Izbor na ovim izborima je ili HDZ ili Restart. Ili korupcija ili Restart. Ili nastavak pljačke i krađe ili Restart. Prema tome, građani će odlučiti i sasvim sam uvjeren da će 5. srpnja na izborima reći “ne” lopovskoj vladi.

Ako budete u prilici sastavljati vladu morat ćete i vi dobro paziti tko će vam biti članovi vlade da ne bismo ponovno gledali ovakav film, da ministri zbog raznoraznih situacija korupcije ili skrivanja nekretnina odlaze iz vlade.

– To se nikad nije dogodilo SDP-u, prema tome tu je stvar jasna. Kod nas se to ne događa. Mi smo dva svijeta. Oni su korupcija, mi smo pošteni.

Niste popularni ni u anketama, građani vas ne doživljavaju kao lidera. Kako ćete uvjeriti birače da vam daju povjerenje?

 

– To što me Plenković napada dokaz je da se potpuno pogubio i da je u totalnoj panici. Na sreću, nakon 5. srpnja neću više morati komentirati bivšeg premijera najkorumpiranije vlade u Hrvatskoj. Izbori su jedina prava anketa, pobijedili smo dvaput kad nam ankete nisu davale nikakve šanse. Uvjeren sam da ćemo uvjerljivo pobijediti 5. srpnja.

Koliko mandata očekujete?

– Dovoljno. Dovoljno za sastavljanje vlade s manjinskim zastupnicima i strankama s kojima dijelimo isti svjetonazor.

Jeste li izglasavanjem odluke o raspuštanju Sabora okrenuli leđa Zagrepčanima koji su ostali bez krova nad glavom u potresu?

– Ne, mi smo preuzeli odgovornost. Zakon se ne može donijeti bez nove vlade. Nije bilo političke volje da se donese, nama će to biti jedan od prvih poteza.

Jeste li složili izborne liste, tko su aduti Restart koalicije?

– Imat ćemo najjače liste, riječ je o ljudima koji su se dokazali znanjem i iskustvom.

Hoće li biti i iznenađenja?

– Politika je prepuna iznenađenja.

Hoće li na listi biti međimurski župan Matija Posavec?

– Hoće. Bit će 2. na listi u III. izbornoj jedinici.

Dolazi li u obzir suradnja s Miroslavom Škorom nakon izbora?

– Ne, to su samo spekulacije.

Rekli ste da velika koalicija SDP-a i HDZ-a nije moguća čak ni u noćnoj mori. No što ako ne bi bilo drugog izlaza i ako se pokaže da je to doista jedini način za sastavljanje Vlade. Hrvatsku čekaju teška vremena ne bismo si trebali dopustiti ponavljanje izbora i gubljenje vremena. Biste li se zbog nacionalnog spasa mogli dogovoriti s HDZ-om?

– Ne! To se neće dogoditi, SDP će sastaviti stabilnu vladu, imat ćemo dovoljno mandata.

Koji bi vam bili prvi potezi ako budete na vlasti?

– Moratorij na kredite, povećati minimalac na 4 tisuće kuna, povećati neoporezivi dio dohotka na 5 tisuća kuna, donijeti zakon o skraćenom radnom vremenu… Naš glavni zamah bit će digitalna transformacija Hrvatske i put u zeleni razvoj i zelenu ekonomiju.

Ovo mi sada zvuči kao da je Bero rješenje, a jedan vaš bivši stranački kolega kaže da Bero nije rješenje?

– Gledajte, ne bavim se time. Zaista to ne mislim komentirati. Mi smo koncentrirani na bolji život naših građana, a ne na pojedine plakate ili slogane.

Znači Bero je rješenje?

– Rješenje je Restart koalicija, SDP. Nitko ne može ništa sam napraviti. SDP i Restart koalicija imaju najbolji tim, imaju najbolji program, znamo od prvog dana što nam je raditi i bit ćemo spremni i sposobni donositi odluke. Ja želim biti na čelu hrvatske vlade koja neće biti popularna samo jedno vrijeme jer moj cilj nije popularnost, što vidite i kao što primjećujete. Želim biti na čelu hrvatske vlade koja će biti pamćena za sva vremena zbog onog posla koji ćemo napraviti za našu zemlju.

Najesen nas moguće očekuje drugi val pandemije koronavirusa. Budete li vi na vlasti, hoće li Stožer činiti samo članovi SDP-a?

– Nama je cilj okupiti stručnjake i nećemo kao ovaj stožer plaćati propagandu i PR kako bismo profitirali na mrtvima. Važno je da se Hrvatska dobro pripremi, mi već radimo na mjerama.

Prema odluci Visokog prekršajnog suda, Thompson može bez zadrške pjevati ”Za dom spremni”, brojne se polemike vode o tom pozdravu. Hoćete li ga vi zakonom zabraniti?

– Da. Cilj nam je maknuti ustaško-fašistički pozdrav iz javnog života. Zamislite da u Njemačkoj imate natpis “Sieg Heil” i u javnoj upotrebi. Osim toga, ono što ja mislim je da ustaški pozdrav “Za dom spremni” u korištenju baca ljagu, pokušava baciti ljagu na Domovinski rat koji je bio obrambeni rat i koji je ujedinio Hrvatsku. Dakle, mi u SDP-u, i ja osobno, kao dijete hrvatskih branitelja, neću nikome dopustiti da baca ljagu na Domovinski rat. Braniteljima kapa do poda, ali simbolima prošlosti, nacističkoj Njemačkoj, moramo reći “ne”.

Znači, ide zakonska zabrana?

– Ono na čemu ćemo inzistirati je na primjeru odluke Ustavnog suda. Kao što znate, Ustavni sud je donio odluku, vodeći računa o hrvatskom Ustavu. To je dobra odluka, mi je u SDP-u pozdravljamo. Došlo je vrijeme da zaista jednom raskrstimo s tom prošlosti i da se Hrvatska okrene budućnosti, kao moderna, progresivna, napredna zemlja u kojoj nema diskriminacije ni po kojoj osnovi i u kojoj nema koketiranja s propalim režimima koji su vršili monstruozne zločine nad milijunima ljudi u svijetu.

Moglo bi se dogoditi da “zabranjeno voće” bude najslađe voće. Bojite li se u tom slučaju nekih šatora, šatoraša ili takvih nekih događanja?

– Mislim da smo mi u SDP-u pokazali da smo odlučni, ali hrabri u provedbi naših namjera pa i ja osobno. Mislim da je naša glavna karakteristika, ako hoćete i moja, da bez obzira na prepreke i pritiske nikada ne odustajem. Mi možemo usporiti, ali nikada nećemo odustati.

Kako je nastao onaj čuveni video vas i Zlatka Komadine koji se dijelio po društvenim mrežama, a u kojem on mirno stoji i ne trepće. Već su se zbijale šale da ste se zapravo snimali s maketom, da je Komadina otet i slično. Što se zapravo dogodilo?

– Bili smo u Gorskom kotaru, predstavljali smo Zakon o planinskim područjima jer je nužno pomoći Gorskom kotaru i onda smo snimili jedan video da pozdravimo ekipu putem društvenih mreža. Dakle, poslali smo jednu poruku, možda je to izazvalo određene kontroverze, ali mislim da je riječ o jednom, tako, simpatičnom videu.

Na samom kraju nam recite koja je vaša najveća mana?

– Teško je govoriti o svojim vrlinama i manama. Ono što ja mislim, općenito o manama i vrlinama, u životu, u praktičnoj primjeni, ono što ti je najveća vrlina ti je i najveća mana.

A to bi kod vas bilo?

– To može biti sve. Ako previše slušaš, to ti može biti najveća mana. Ako si previše odlučan, previše donosiš odluke bez razmišljanja, to ti može biti najveća mana. Ako si brzoplet, ako si brz, to ti može biti vrlina, ali ti može biti i mana. Ono što ja vjerujem je da su obično kod ljudi vrline koje su najveće ujedno i najveće mane. To je moj stav o tom pitanju.prenosi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?