Australija vlastite građane na povratku iz Indije šalje u zatvor na 5 godina

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Državu pretvorili u logor. Ne dopuštaju vlastitim građanima povratak u zemlju.

Nova pravila koja stupaju na snagu u ponedjeljak znače da će Australci koji su u posljednja dva tjedna boravili u Indiji, u kojoj bukti epidemija koronavirusa, dobiti novčanu kaznu ili kaznu zatvora ako se vrate u zemlju, javljaju mediji.

Pravila koja brane ulazak u Australiju putnicima iz Indije – uključivo i građanima Australije – stupaju na snagu u ponedjeljak, a prva revizija bit će 15. svibnja.

Australski ministar zdravstva Greg Hunt najavio je kasno u petak da će svatko tko pokuša zaobići nova pravila dobiti kaznu od više od 50.000 američkih dolara, pet godina zatvora ili oboje, objavio je Australian Associated Press.

Oko 9000 Australaca u Indiji prijavilo je da se želi vratiti, piše AAP.

Ministar zdravstva pozvao se na ovlasti iz Zakona o biosigurnosti kada je uveo nove mjere, istog zakona koji je bio temelj za zatvaranje granica, piše Guardian.

U subotu, australski ministar financija Josh Frydenberg odbacio je kritike da je “neodgovorno” ostaviti Australce u Indiji, u trenutku kada se ta zemlja suočava s globalno rekordnim brojevima novih zaraza, velikim brojem smrtnih slučajeva i nedostatkom medicinske opreme, uključivo i kisika, piše Paraf.

“Poduzeli smo drastičnu akciju kako bi zajamčili sigurnost Australcima, a ono što gledamo u Indiji je vrlo ozbiljna situacija i medicinski savjet dan vladi je da se uvedu ove stroge mjere”, naveo je Guardian Frydenberga.

“Djelovali smo na temelju medicinskih savjeta”, rekao je.

Direktorica Human Rights Watcha u Australiji  Elaine Pearson rekla je za AAP da je vladin odgovor na stanje u Indiji “sramotan”.

“Australci imaju pravo vratiti se u svoju vlastitu zemlju”, kazala je.

Koji je vaš favorit za gradonačelnika Grada Zagreba?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?