Ako mislite da pravilno jedete salatu, sigurno se varate!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Nakon što ga pročitate, iznenadit ćete se jer definitivno ne jedete pravilno salatu. Ali s obzirom na to koliko je zdrava, trebali bi!

 

 

Već u drevnoj Perziji, salata je bila visoko cijenjeno jelo. Vjerovalo se da doprinosi boljem i mirnijem snu. Stari Grci i Rimljani već su tada znali njegova vrijedna svojstva i često su je imali na svom jelovniku.

 

Grčki liječnik i otac medicine Hipokrat pripisivao je zelenoj salati mnoga ljekovita svojstva. Bila je poznata kao “trava mudraca”.

 

Danas znamo da je zelena salata vrlo zdravo jelo, bogato vitaminima A, C, E, B1, B2, B3, B6 i mineralima poput fosfora, kalcija, magnezija, željeza i bakra.

 

Jedete li je ispravno?

Jeste li znali da što  su u salati zeleniji listovi, da je ona  zdravija? Mnogi od nas odbacuju najhranjivije lišće prilikom čišćenja zelene salate, a to su vanjski listovi salate koji su najzeleniji, a samim tim i najzdraviji. Salatu obično pripremamo iz jezgre, iz mladih i svijetlih listova. Ali ti listovi sadrže jedanput manje hranjivih tvari od vanjskih.

 

Također je važno odabrati zelenu salatu neposredno prije upotrebe. Ako se dugo ostavlja, ako se čuva u hladnjaku, gubi hranjivu vrijednost. Također se ne preporučuje rezati nožem tijekom čišćenja jer gubi vitamine. Bolje ju je potrgati rukama. I još jedna stvar uništava vitamine i minerale, a to je pranje salata. Operite cijele listove pod tekućom vodom, tek nakon toga je otrgajte. Međutim, nemojte je dugo namočiti u vodi, na taj način vrlo malo hranjivih sastojaka ostaje u njoj.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SLUGE ILI GOSPODARI?

Zbog njih su se vodili ratovi.Bili su uzročnici veza  i saveza, razlozi raskola i