Vrhunski liječnici otkrili 6 obroka koje jedu svaki dan i one koje nikad ne jedu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Kako postajemo stariji, tako i planiranje svakog obroka postaje sve važnije, iako ne postoji recept za savršeno zdravlje, znanstvenici ističu kako je sve više podataka o tome koju hranu je preporučljivo jesti kako bi sačuvali svoje zdravlje. Liječnici su nam otkrili tajnu, kako se to oni hrane, a sve u cilju zaštite svoga zdravlja.

  1. Obrok koji crijeva vole

„Nazivam ovo „sretnim obrokom za crijeva“ jer sadrži mnoge komponente odlične u borbi protiv raka“, izjavio je dr. Mark Welton, šef odjela kirurgije u bolnici Palo Alto u Americi. Welton kombinira prerađenu zob i onu cjelovitu, kuha ih u vodi 10-ak minuta te obroku dodaje lanene sjemenke i zobene mekinje, jer tako obroku dodaje i omega 3 masne kiseline. U tavu stavi malo vode te dodaje sezam, pistacio te malo indijskog oraščića. Na kraju dodaje borovnice radi antioksidanata i vitamina. Savjetuje da ukoliko si možete priuštite ovakav doručak često, jer onda si možete ponekad priuštiti i ne toliko zdrav obrok, koji vas privlači i u kojem ćete uživati.

  1. Jednostavan ručak

“Ja volim burgere, chilli i salatu“, rekao je dr. Jordan Berlin, direktor onkologije u bolnici Vanderbilt-Ingram. “Pazim na unos proteina i vlakana, pa se trudim svakog dana pojesti i 5 do 9 voćki ili nekog povrća, i vjerujem kako su takve svježe namirnice odličan način prevencije“, zaključio je za kraj onkolog Berlin.

  1. Namirnica koja spašava život

Dr. Robert LaPorte, onkolog iz Denvera opisuje kako će u svakom restoranu prvo potražiti ribu jer omega 3 masne kiseline dokazano štite zdravlje krvožilnog sustava i srca, a sada se već glasno i spominju dobrobiti kada je u pitanju prevencija raka dojke, prostate i crijeva. Ne jede puno procesuiranog mesa, dok tjestenine izbjegava , kolače također izbjegava koliko može jer su prepuni šećera.

  1. Masne grickalice se ne jedu

“Ključ za pravilnu prehranu je izbjegavanje svakodnevnih iskušenja“, kaže profesor urologije iz Los Angelesa. Ne jedenje masnih, slatkih grickalica je veliki dio uspjeha. Ukoliko osjetite glad, napravite što i on, pojedite malo tune iz konzerve.

  1. Praćenje plana prehrane

“Pokušavam pratiti plan prehane koji se zove „South Beach Diet“ jer dobro razlikuje dobre od loših masnoća“, navodi dr. Nicholas DiBella, onkolog u centru za liječenje raka Rocky Mountain Cancer Centers.  “Za mene to znači da jedem puno morskih plodova i orašastih plodova jer sadrže omega 3 masne kiseline. Za ručak obično jedem sendvič od puretine, jabuku i malo sira. Jedem puno nemasne govedine“, zaključuje dr. DiBella.

  1. Govedinu treba izbjegavati

“Malo je stvari za koje mogu reći da konstanta u životu a to je sigurno i crveno meso. Ali ja ga ne jedem često, ne više od jednom tjedno. Savjet da prženo meso isto tako nije zdravo je točan i valja slijediti preporuke stručnjaka“, ističe Charles Fuchs, epidemiolog u Bostonu.

Najbolja strategija je držati se raznolike uravnotežene prehrane i ograničiti unos dodanog šećera, kofeina, soli i alkohola, ali i neprovjerenih alternativnih pripravaka koji mogu donijeti više štete nego koristi.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?