Trebaju li zatvori odjeljenje za starije?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Budući da je populacija sve starija, normalna je i pojava da se sve više starijih nađe na optuženičkoj klupi. Prva zemlja koja je počela razmišljati da pravosuđe prilagodi starijim osobama je Njemačka.

Iako su i dalje umirovljenici češće u ulozi žrtve, stupci crne kronike potvrđuju obrnute primjere i u Hrvatskoj.  U zadnje vrijeme sve češće slušamo o tome kako su upravo seniori ti koji rade različita kaznena djela. U budućnosti, takvih bi slučajeva moglo biti sve više pa je zbog toga potrebno pravosuđe prilagoditi i ovoj dobnoj skupini.

Državni tužitelj u Berlinu, Ralph Knispel, upozorava da je sve više optuženih starije od 6o godina. On smatra kako je to zapravo logično jer je životni vijek sve dulji pa zbog toga ima i sve više starijih koji, zbog bolesti, očaja ili nečeg trećeg, sve češće rade kaznena djela. Knispel ukazuje i na jednu zanimljivu pojavu, a to je da su pred sucem pristojniji od mlađih prijestupnika te imaju više poštovanja. Iako ovaj državni tužitelj smatra da je tome tako, sudska praksa u Berlinu ističe kako su ipak seniori ti koje više puta treba opomenuti.

Vijesti:

Najjača baka u svemiru!
SAVJET: Kako pobjediti samoću
Šokantni video: prljava tajna mesne industrije!

Predsjednik Sindikata zatvorskih službenika, Rene Muller, za DPA kaže da gerijatrijska njega u zatvorima nije izvediva, pri čemu im ionako nedostaje djelatnika. Njegova je ideja da se osnuju gerijatrijski centri kao odjeljenja u zatvorima diljem zemlje. On govori kako seniori tada ne će biti izolirani, već će biti zaštićeni od mlađih prijestupnika koji katkad mogu maltretirati starije osobe u zatvorima.

Sve je više starijih ljudi te je i sve više zločina koji oni rade. Bez obzira na sve, njima je potrebno stvoriti normalno okruženje u zatvorima.

 

Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?