Rak pluća: nove mogućnosti tretmana

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Foto:zdravljeizgljiva.hr

Rak pluća: učestalost, tipovi, simptomi, liječenje
U Hrvatskoj je rak pluća vodeći tip raka kod muškaraca, a treći po učestalosti kod žena i stalno u porastu.prenosi

Rak pluća dijeli se na rak pluća malih stanica i ne-malih stanica, od kojih ovi drugi čine oko 80% svih karcinoma pluća. Glavni faktor rizika je pušenje, bolest se uglavnom javlja nakon 45-te godine života, a dijagnosticira rendgenom ili CT-om.

Rak pluća brzo raste i lako se širi, a simptomi (dugotrajni kašalj, zadihanost, otežano disanje, iskašljavanje krvi, česte infekcije, gubitak težine, slabost i umor) često počinju tek kad je bolest već uznapredovala. Polovica svih novo-dijagnosticiranih je u najtežem IV. stadiju – raku pluća sa udaljenim metastazama.

Onkološke terapije produljuju preživljenje, ali uz ozbiljnu toksičnost i pogoršanje kvalitete života. Kemoterapija i zračenje koriste se u liječenju metastatskog raka pluća, ali stope preživljenja vrlo su niske već desetljećima. Sadašnje 5-godišnje preživljenje je manje od 1%.

Kako pomoći oboljelima
Oboljelima treba sva moguća pomoć. To uključuje i prirodne proizvode dokazane učinkovitosti.
Istraživao sam učinke ekstrakata ljekovitih gljiva kod 65 pacijenata oboljelih od karcinoma pluća (malih stanica – 13, ne-malih 52). Velika većina imala je uznapredovali i prošireni (metastatski) stadij bolesti. Pacijenti su, uz standardno liječenje, ekstrakte koristili u velikim dozama od 30 do 100 i više dana.

Istraživanje je potvrdilo da ekstrakti ljekovitih gljiva mogu zaustaviti rast tumora ili smanjiti njegovu veličinu. Nadalje, korisnici ekstrakata gljiva bolje su podnosili kemoterapiju i imali bolje opće stanje i kvalitetu života.

Veće doze i duže korištenje ekstrakata ljekovitih gljiva povezano je i s boljom stopom preživljenja i znatno duljim životom oboljelih u usporedbi sa pacijentima liječenim samo standardnom terapijom.

Ljekovite gljive ​usporavaju rast i uništavaju stanice raka pluća.

Kod karcinoma pluća malih stanica srednje preživljenje onkološki liječenih pacijenata produžuje se:
– u ograničenom obliku sa 14 na 37 mjeseci, te
– u proširenom sa 7-9 na 27 mjeseci,
– uključivanjem ekstrakata ljekovitih gljiva u terapiju.

Slično je i kod uznapredovalog karcinoma pluća ne-malih stanica. Tako je, u metastatskom stadiju, 4-godišnja stopa preživljenja povećana sa 2 na 18%.

Bolesnici s metastatskim karcinomom pluća ne-malih stanica koji koriste ekstrakte ljekovitih gljiva (plavo) imaju veću stopu preživljenja od pacijenata liječenih samo standardnom onkološkom terapijom (crveno).

Realno, rezultati su još i bolji. Zbog nedostatka domaćih podataka, srednje preživljenje smo usporedili sa američkim podacima. Osim toga, vrijeme preživljenja korisnika Myko San ekstrakata nismo mjerili od prve dijagnoze, nego od početka korištenja ljekovitih gljiva (obično 6-12 mjeseci nakon dijagnoze).

Pacijenti s rakom pluća koji uz standardnu terapiju koriste i ekstrakte ljekovitih gljiva:
– lakše podnose terapiju,
– imaju bolju kvalitetu života i dulje preživljenje,
– te veću stopu potpunog povlačenja bolesti.

KONTAKT MYKO SAN
Prodaja: Miramarska ulica 109, Zagreb
Radno vrijeme: Pon-pet. 9-17 sati
Tel./fax. 01/ 466 00 95
(izvan Hrvatske na +385 1 466 00 95)

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica