Potočarka – salata bogata vitaminima, ali ne preporuča se onima s hipertireozom. Evo i zašto

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Foto:ordinacija.hr

Potočarka sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i naranče.

Maleni listići također su bogati vitaminima B1, B2, C i E te kalcijem, željezom i jodom. Štoviše, količine joda toliko su velike da se potočarka ne preporučuje ljudima koji pate od hipertireoze. Koristi se kao salata, dodatak juhama, umacima, sirevima i sendvičima ili za dekoriranje jela.prenosi

Osušeni listovi i sjemenke mogu se koristiti kao začin, a nedozreli plodovi mogu se kiseliti (kao kapare). Sok potočarke pomaže, i to vanjskom primjenom, kod oboljenja kože, kožnih nečistoća i kod ispadanja kose. Kao oblog od zgnječenih listova smanjuje pojavu sunčanih pjega na koži te liječi šugu.

Prema novijim istraživanjima, redovitim konzumiranjem listova potočarke znatno se smanjuje rizik od pojave različitih oblika raka. Preporučuje se uzimanje salate od potočarke okorjelim pušačima jer izvrsno djeluje i sprečava štetne posljedice pušenja. Smatra se i hranom koja usporava starenje. Sadrži mnogo luteina koji poboljšava ili bar održava oči zdravima unatoč starenju.

Robovi su pili njezin sok kako bi održavali snagu
U prehrani i liječenju zdravstvenih tegoba koristili su je mnogi stari narodi. Antički grčki liječnik i otac medicine Hipokrat cijenio je ovu biljku i preporučivao je za liječenje katara pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti.

Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije. Egipatski faraoni naredili su svojim robovima svakodnevno ispijanje soka od potočarke kako bi održali snagu, a time i produktivnost.

Vijesti:

Kredit u mirovini ili ne?
Koji su domovi za starije u Hrvatskoj a gdje se možeš sigurno smjestiti?
Balada o drugačijima

Često je bila i na jelovniku rimskih careva jer su vjerovali da će im pomoći u raščišćavanju misli i donošenju važnih odluka. Perzijski vojnici morali su prema kraljevu naređenju konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu. Najviše su je koristili kao tonik ili za čišćenje krvi u proljeće, s obzirom na to da u sjevernim područjima još nije bilo povrća. Njezin drugi zadatak bila je stimulacija apetita jer je poticala izlučivanje probavnih sokova i omogućavala bolje iskorištavanje, ali i poboljšavala okus ostalih namirnica.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?