Nedostaje li vam omega-3 masnih kiselina? Sedam simptoma na koje ne obraćamo pažnju

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Foto:Getty Images/iStockphoto

Manjak unosa omega-3 masnih kiselina uzrokuje niz različitih simptoma, a najčešće kognitivne poteškoće i kroničnu upalu u tijelu.prenosi

Omega-3 masne kiseline su neophodne za pravilan razvoj i funkcioniranje tijela. Dokazano je i da povećan unos omega-3 rezultira znatnim poboljšanjem stanja kod osoba s teškoćama u učenju i pamćenju te onih koje pate od nekih oblika depresije.

Manjak unosa ovih masnih kiselina može uzrokovati niz različitih simptoma, a najčešće kognitivne poteškoće i kroničnu upalu u tijelu. Ovo su neki od njih:

Depresija
Znanstvenici su ustanovili da osobe kojima manjka omega-3 masnih kiselina imaju povećan rizik od nastanka depresije. Mozak koristi omega- 3 masne kiseline za regulaciju rada neurona i proizvodnju i oslobađanje serotonina, kemijskog spoja koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Kronična upala i artritis
Istraživanja su pokazala da ove masne kiseline imaju protuupalno svojstvo. U jednom istraživanju su znanstvenici sudionicima davali suplemente omega 3 masnih kiselina i nakon samo 75 dana su osjećali ublažavanje simptoma artritisa.

Debljanje
Omega 3 masne kiseline direktno utječu na rad tjelesnih stanica. Manjak usporiti metabolizam i uzrokovati debljanje. Adekvatnim unosom lakše ćete postići i zadržati zdravu tjelesnu težinu.

Srčane bolesti
U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da čak 40 posto osoba koje boluju od srčanih bolesti imaju povišenu razinu LDL kolesterola. Omega-3 masne kiseline su vrlo učinkovite u smanjenju razine lošeg kolesterola i istovremenom povećanju HDL kolesterola. Smanjuju i kroničnu upalu, reguliraju razinu krvnog tlaka i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Kognitivne poteškoće
Reguliraju rad neurona, a osobe koje boluju od manjka vrlo često imaju problema s pamćenjem, koncentracijom, učenjem i procesuiranjem novih informacija.

Lošiji ten
Masne kiseline su odgovorne za održavanje zdravlja stanične membrane. Služe kao zaštita od vanjskih štetnih čimbenika te omogućavaju apsorpciju nutritivnih spojeva i eliminaciju štetnih toksina.

Kronični umor
Osobe koje boluju od kroničnog umora vrlo često ne unose adekvatnu količinu ovih važnih kiselina. Upalni procesi u tijelu uzrokuju smanjenje razine energije i povećanu potrebu za spavanjem.

Vijesti:

Nužno nasljedno pravo
OSTAVINSKI POSTUPAK
Zašto nastaju naslage u crijevima?

Neki od najboljih izvora su:
sjemenke lana
chia sjemenke
masna riba
orasi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?