Možete pomoći okolišu čak i kada ste na odmoru

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Kada razmišljate o odmoru, vjerojatno sanjate o odmaranju kraj bazena, piću u ruci ili možda putovanju u drugi grad ili zemlju. Ali postoji drugačija vrsta odmora koja je održiva, jeftina i bolja za okoliš- ekoturizam.

Ekotourizam turizam je usmjeren prema potpori očuvanju prirodnih okruženja, a uključuje i promatranje autohtonih divljih životinja na području od oceana Belize do ledene tundre Antarktika. Više web stranica pruža ovakvu ponudu online, a taj turizam obuhvaća mnogo. Od pomoći u čišćenju rijeka do odlaska u drugu zemlju kako bi se pomoglo lokalnim znanstvenicima.

Zagovornici kažu kako to može biti rješenje za zaštitu ekosustava diljem svijeta, što ujedno može i pružati izvor prihoda mještanima koji žele surađivati s tim tvrtkama. Ali neki se biolozi pitaju je li to sve održivo.
Pierre Walter, profesor edukacijskih studija na sveučilištu British Columbia i stručnjak za ekoturizam, vidi prednosti i mane ove vrste odmora.

“Ekoturisti koji dožive prirodu obično dobivaju veću zahvalnost i razumijevanje vrijednosti prirodnih područja. Njihove donacije također pomažu u očuvanju staništa za divlje životinje, sprečavanju krčenja šuma i zagađenja morskih voda ili pomažu na druge načine poticati na očuvanje okoliša “, rekao je Walter.

Vijesti:

Što jesti a da sačuvate svoj vid
Unuk iz pakla.
U 3 sekunde provjerite jeli onaj madež opasan

Ali to je samo jedna strana priče. Prema Walteru, ponekad jednostavno biti u prirodnom okruženju može imati negativan utjecaj. “Ekoturizam koji se temelji na zajednici je način da se nešto nauči”, rekao je. “Učenje od mještana najkorisnije je za domaćine zajednice i za prirodno okruženje. ”

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave