Liječe pretilost: U Varaždinu kreću operacije za mršavljenje

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

ZAHVAT POKRIVA HZZO Operacijom se mogu izgubiti suvišni kilogrami, poboljšati krvni tlak, pa čak i izliječiti dijabetes. Indeks tjelesne mase mora biti veći od 40 ili 35 s različitim bolestima.prenosi

Varaždinska Opća bolnica odnedavno ima multidisciplinarni tim za liječenje pretilosti koji obuhvaća liječnike različitih specijalnosti. Svaki od njih sa svog područja rada pomaže pacijentima koji se bore s pretilošću. Tim obuhvaćaju liječnice endokrinologinje Vesnu Šimegi Đekić, Izidoru Osonjački, Tinu Slunjski i Janju Musulin, psihijatricu Maju Vincek, psihologa Ivora Hoića, nutricionistkinju Karmen Kokot, anesteziologinju Nina Novak – Fumić, te abdominalnog kirurga Alena Pajtaka, koji je posljednja karika u tom lancu.

– To nije estetski kirurški zahvat, već operacijski zahvat koji mijenja anatomiju probavnog sustava i time omogućuje ljudima da smršave. Takvom operacijom odstranjuje se dio želuca ili se mijenja raspored tankog crijeva. Te operacije izvode se laparoskopski ili kako se popularno nazivaju: “operacije na rupice”. Te su operacije prilično efikasne i gubitak tjelesne težine prisutan je u gotovo svih operiranih a čak i do 80 % pacijenata ima poboljšanje ili izlječenje dijabetesa, krvnog tlaka i hiperlipidemije – rekao je dr. Pajtak koji je zadužen za operacije.

Kandidate u varaždinskoj bolnici imaju, a za sad su njih četiri ozbiljna. Pripreme za operaciju su dugotrajne i mogu potrajati čak i do šest mjeseci. Operirani pacijenti neće vratiti kilograme natrag ukoliko se do kraja života drže liječničkih uputa, te moraju redovito dolaziti na kontrole. Kirurg Pajtak svoje je znanje i vještine u ovom dijelu kirurgije stekao za specijalizacije s pionirom barijatrijske kirurgije prof. dr. sc. Miroslavom Bekavcem Bešlinom, te edukacijama u Belgiji i Sloveniji pa je naučena znanja htio primijeniti i u varaždinskoj bolnici.

– HZZO pokriva troškove operacije i liječenja, a najbolji kandidati su nam mlade osobe s prekomjernom težinom i dijabetesom. Uspjeli smo ishoditi od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odobrenje za rad u dvije ambulante. Jedna ambulanta za liječenje pretilosti djeluje u sklopu internističkog odjela, dok druga ambulanta za barijatrijsku i metaboličku kirurgiju djeluje u sklopu kirurške službe. Liječnici primarne zdravstvene zaštite mogu uputiti pacijente u naše ambulante, a članovi našeg tima će zajednički, te za svakog pacijenta ponaosob, odrediti tijek liječenja – kaže dr. Pajtak.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SLUGE ILI GOSPODARI?

Zbog njih su se vodili ratovi.Bili su uzročnici veza  i saveza, razlozi raskola i