KRSTO ZORIČIĆ U 101. GODINI IZDAO KNJIGU KAPITALNOG ZNAČAJA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Na 643 stranice Krsto je objavio podatke o 6300 osoba, o pojedincima i njihovim obiteljima, s područja Novoga Vinodolskoga i pripadajućih naselja

Najstariji umirovljenik u Primorsko-goranskoj županiji, rođeni Novljanin Krsto Zoričić, dobio je najljepši dar za svoj 101. rođendan. Naime, novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić, ravnateljica novljanske Narodne čitaonice i knjižnice, Barbara Kalanj Butković, i vlasnik Naklade Kvarner, Franjo Butorac, kao predstavnici izdavača, Krsti su čestitali rođendan darivajući mu tek izašlo iz tiska njegovo kapitalno djelo „Grad Novi Vinodolski – prilozi za novljanski biografski leksikon”. Taj svečani trenutak Krsto je doživio u crikveničkom Domu za starije osobe Salvia Residence, čiji je korisnik unatrag godinu dana.

Gospodin zanimljiva životopisa, koji je u svojem radnom vijeku bio i predstavnik Saveznoga ministarstva vanjske trgovine bivše države u Trstu i Milanu, 1973. vratio se u rodni grad i do mirovine 1976. radio je kao direktor u Hotelijerskom poduzeću »Lišanj«.

-Prikupljanje građe za biografski leksikon počeo sam 1997. godine. Nije bilo lako, jer Novi je tijekom svoje burne povijesti nekoliko puta ostao bez pisane građe. Neki od najstarijih podataka sežu u 1650. godinu. A i prikupljati podatke od živućih sugrađana nije bilo lako. Neki nisu bili voljni surađivati, bilo je raznih reakcija i komentara- spomenuo je za našega prvoga razgovora još prije svojega 100. rođendana, dok je, kao udovac, živio u obiteljskoj kući na novljanskoj tzv. Kalvariji.

-Nisam ovdje baš sretan. Teško mi je s ovoga brda došetati do novljanskoga središta, vidjeti se sa znancima, a ja volim biti s ljudima – kazao je tom prigodom vitalni Krsto.

Sljedeći mu je potez bio – prodao je kuću i preselio se u novosagrađeni stan u Mažuranićevoj ulici. Središnji trg bio mu je na dohvat i volio je njime prošetati, sam ili u pratnji sina Eugena, svojom fizičkom i mentalnom vitalnošću pobuđujući pozornost sugrađana. A sada je Crikveničanin, sa srcem u Novom. Kaže, kako svoje visoke životne dobi nije svjestan, a obrazlaže je genetikom. Njegova šukunbaba (praprabaka) doživjela je 105 godina, prababa je umrla u 105., a mater mu u 98.

Na 643 stranice Krsto je objavio podatke o 6300 osoba, o pojedincima i njihovim obiteljima, s područja Novoga Vinodolskoga i pripadajućih naselja, Donjeg i Gornjeg Zagona, Klenovice, Krmpota, Ledenica i Povila. Najstarije novljansko prezime je Baran. Neizmjernu je pomoć imao u uredniku/redaktoru, svojemu nećaku Bojanu Zoričiću, predsjedniku Matice umirovljenika grada Novi Vinodolski. I u njega se potvrdila narodna „kako jabuka ne pada daleko od stabla“, jer i Bojan je vičan peru i pisanju. Autor je mesopustnih „žitaka“, ali i zapažene publikacije „Moj stari Novi“, tiskanoj 2018. godine.(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?