KRSTO ZORIČIĆ U 101. GODINI IZDAO KNJIGU KAPITALNOG ZNAČAJA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Na 643 stranice Krsto je objavio podatke o 6300 osoba, o pojedincima i njihovim obiteljima, s područja Novoga Vinodolskoga i pripadajućih naselja

Najstariji umirovljenik u Primorsko-goranskoj županiji, rođeni Novljanin Krsto Zoričić, dobio je najljepši dar za svoj 101. rođendan. Naime, novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić, ravnateljica novljanske Narodne čitaonice i knjižnice, Barbara Kalanj Butković, i vlasnik Naklade Kvarner, Franjo Butorac, kao predstavnici izdavača, Krsti su čestitali rođendan darivajući mu tek izašlo iz tiska njegovo kapitalno djelo „Grad Novi Vinodolski – prilozi za novljanski biografski leksikon”. Taj svečani trenutak Krsto je doživio u crikveničkom Domu za starije osobe Salvia Residence, čiji je korisnik unatrag godinu dana.

Gospodin zanimljiva životopisa, koji je u svojem radnom vijeku bio i predstavnik Saveznoga ministarstva vanjske trgovine bivše države u Trstu i Milanu, 1973. vratio se u rodni grad i do mirovine 1976. radio je kao direktor u Hotelijerskom poduzeću »Lišanj«.

-Prikupljanje građe za biografski leksikon počeo sam 1997. godine. Nije bilo lako, jer Novi je tijekom svoje burne povijesti nekoliko puta ostao bez pisane građe. Neki od najstarijih podataka sežu u 1650. godinu. A i prikupljati podatke od živućih sugrađana nije bilo lako. Neki nisu bili voljni surađivati, bilo je raznih reakcija i komentara- spomenuo je za našega prvoga razgovora još prije svojega 100. rođendana, dok je, kao udovac, živio u obiteljskoj kući na novljanskoj tzv. Kalvariji.

-Nisam ovdje baš sretan. Teško mi je s ovoga brda došetati do novljanskoga središta, vidjeti se sa znancima, a ja volim biti s ljudima – kazao je tom prigodom vitalni Krsto.

Sljedeći mu je potez bio – prodao je kuću i preselio se u novosagrađeni stan u Mažuranićevoj ulici. Središnji trg bio mu je na dohvat i volio je njime prošetati, sam ili u pratnji sina Eugena, svojom fizičkom i mentalnom vitalnošću pobuđujući pozornost sugrađana. A sada je Crikveničanin, sa srcem u Novom. Kaže, kako svoje visoke životne dobi nije svjestan, a obrazlaže je genetikom. Njegova šukunbaba (praprabaka) doživjela je 105 godina, prababa je umrla u 105., a mater mu u 98.

Na 643 stranice Krsto je objavio podatke o 6300 osoba, o pojedincima i njihovim obiteljima, s područja Novoga Vinodolskoga i pripadajućih naselja, Donjeg i Gornjeg Zagona, Klenovice, Krmpota, Ledenica i Povila. Najstarije novljansko prezime je Baran. Neizmjernu je pomoć imao u uredniku/redaktoru, svojemu nećaku Bojanu Zoričiću, predsjedniku Matice umirovljenika grada Novi Vinodolski. I u njega se potvrdila narodna „kako jabuka ne pada daleko od stabla“, jer i Bojan je vičan peru i pisanju. Autor je mesopustnih „žitaka“, ali i zapažene publikacije „Moj stari Novi“, tiskanoj 2018. godine.(Hul)

Koji je vaš favorit za gradonačelnika Grada Zagreba?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?