Kako nastaviti kada želite odustati? 5 razloga za odustajanje i kako se nositi sa svakim od njih

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Jeste li ikada izgubili fokus i niste znali kojim putem krenuti? Ako jeste, niste sami. Svi znaju kakav je osjećaj postati paraliziran stresom i izgubiti smjer. Što leži iza vas i što leži ispred vas, blijedo je u usporedbi s onim što leži U vama.

Jedna od najpoznatijih Ezopovih bajki je bajka o kornjači i zecu. Zec izaziva kornjaču u utrci, uvjeren da će je pobijediti. Utrka počinje i zec ostavlja kornjaču tako daleko iza sebe da odluči odrijemati. Kad se probudi, otkriva da ga je kornjača prestigla i da pobjeđuje u utrci!
Vi i ja možemo puno naučiti od kornjače. Naše putovanje do cilja može potrajati, ali ako ustrajemo, konačno ćemo stići tamo.
Ponekad ćete željeti odustati od svojih kreativnih ciljeva. Možda pišete knjigu, snimate film ili snimate glazbu. Važno je biti uporan i savladavati probleme koji otežavaju dolazak do cilja.
Evo pet uobičajenih razloga zbog kojih želimo odustati i kako se nositi sa svakim od njih:
1) Umor
Vaš fizički umor utječe na vaš um i emocije. Kada ste fizički iscrpljeni, nemate snage ni volje niti ispravno razmišljate da bi se mogli probiti kroz izazove.
Rješenje: Pazite na svoje tijelo i pobrinite se da se dovoljno odmorite. (Prosječna odrasla osoba treba oko osam sati spavanja.)
Mnogi ljudi također smatraju da ih spavanje može osvježiti. Ja kratko drijemam skoro svaki dan. Osim toga, smanjite unos brze hrane. Ako trebate izgubiti nekoliko kilograma, počnite vježbati. Imate samo jedno tijelo, zato ga dobro tretirajte.
2) Obeshrabrenje
Ponekad se vaši problemi međusobno nadopunjuju, a vi samo želite odustati. Mnogo je lakše pobjeći od svojih problema nego se nositi s njima. Primamljivije je vegetirati ispred televizora ili zakopati frustracije u prejedanju nego uložiti trud i naporan rad potreban za uspjeh, piše Kent Sanders.
Rješenje: Uklonite svoje negativne emocije na zdrav način. Prošećite, pišite u svoj dnevnik ili pronađite druga pozitivna rješenja za svoje probleme. Bježanje od vaših problema samo će ih pogoršati.
3) Zbunjenost
Jeste li ikada izgubili fokus i niste znali kojim putem krenuti? Ako jeste, niste sami. Svi znaju kakav je osjećaj postati paraliziran stresom i izgubiti smjer.

Rješenje: Ponovno se povežite sa svojom svrhom i vizijom. Gdje želite biti za jednu, dvije ili pet godina? Razmislite o svojim dugoročnim ciljevima i koracima koje je potrebno poduzeti da biste tamo stigli.
Ralph Waldo Emerson je rekao: Što leži iza vas i što leži ispred vas, blijedo je u usporedbi s onim što leži u vama.
Kad vam postane jasno što leži unutar vas – vaša svrha i vizija – put prema naprijed postaje jasan.
4) Iscrpljenost i preopterećenost
Postoje slučajevi kada imate previše odgovornosti i osjećate se potpuno preopterećeni.
Rješenje: odredite prioritete svojih odgovornosti. Ne možete učiniti sve. Postoje slučajevi kada morate smanjiti obveze kako biste se mogli usredotočiti na najvažnije stvari.
Ponekad smo preopterećeni jer se bojimo razočarati druge koji traže naše vrijeme. Morate se osjećati ugodno kad kažete “ne” kada ne možete ispuniti zahtjev. Ako ne kontrolirate svoje vrijeme, netko drugi će to učiniti.
5) Žaljenje
Ako se grizete zbog pogrešaka koje ste napravili, nećete se moći usredotočiti na budućnost. Žaljenje vam može isisati život i spriječiti vas da napredujete.
Rješenje: Ne razmišljajte o prošlosti jer je ne možete promijeniti. Učite iz svojih pogrešaka i primijenite te lekcije na sadašnjost i budućnost. Usredotočite se na jednu stvar koju možete promijeniti, a to ste vi.
Matthew Weiner, tvorac hit TV serije ‘Mad Men’, zna nešto o postojanosti. On kaže:
‘Trebalo je proći sedam godina od trenutka kad sam napisao Mad Men dok se konačno nije pojavio na ekranu. Živio sam svaki dan s tim rukopisom kao da će se dogoditi sutra. To je vjera koju morate imati. Hollywood je surov, ali ja vjerujem da ako ste doista talentirani i pokažete svoj materijal, možete se suočiti s odbijanjem, ali ako ne odredite vremenski rok za sebe, netko će vas primijetiti.’ PRENOSI

Lako se može dogoditi da vas problemi ometu na kreativnom putu. Ali morate ustrajati i nastaviti raditi posao za koji osjećate poziv. Previše je u igri za vas da bi se tek tako predali.
Zapamtite lekciju iz kornjače i zeca: sporost i stabilnost pobjeđuju u utrci.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?