ISPADANJE KOSE – ŠTO POMAŽE?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Ispadanje kose nije nužno simptom gubitka kose. U prosjeku gubimo 100 vlasi dnevno. Ipak, čim se taj broj osjetno poveća, uzrok može biti gubitak kose. 

Poznat i kao alopecija, gubitak kose je u pravilu zapisan u genima i nije isključivo muški problem: žene također može pogoditi genetski gubitak kose, što ne znači nužno da su osuđene na ćelavost. 
Nekoliko vlasi na jastuku nije razlog za paniku, naime ispadanje kose varira od dana do dana i nije znak da bolujete od alopecije.

 

Evo kako spriječiti ispadanje kose:

  • Pijte dovoljno vode. Svakodnevno unesite 1.5 do 2 litre vode.

  • Smanjite stres koliko god je to moguće. Gubitak kose uzrokovan stresom je znanstveno dokazan, a svjesno opuštanje ga može spriječiti.

  • Ojačajte svoju kosu! Biotin i B vitamini mogu pomoći u sprječavanju gubitka kose. Dostupni su u obliku dodataka prehrani i ne jačaju samo kosu, već i nokte te vezivna tkiva.

Savjetujemo da započnete s uzimanjem kolagena za kosu na bazi ribljeg ulja kako bi se ona popravila, a izvana preparate bogate koprivom, đumbirom i raznim eteričnim uljima i antioksidansima, kao onima iz Plumping linije Kevina Murphyja. Kosu je potrebno prati redovito dva do tri puta tjedno, bogato hraniti regeneratorima i maskama, ali isto tako redovito prati četke i češljeve te dezinficirati prije upotrebe.

Izbjegavajte proizvode s alkoholom koji isušuju kosu. Kosa se hrani prirodnim mineralima iz naše žlijezde lojnice i njih raznosimo po cijeloj dužini češljanjem, trebali bismo je zato češljati barem dva puta dnevno prirodnom gustom četkom od veprove dlake, od tjemena prema dužini, i to oko sto poteza kako bismo očistili tjeme od masnoće, a nahranili dužinu. Kosa bi bila sjajnija i zdravija te otporna na vanjske utjecaje. Možda je ipak najbolji savjet da se posavjetujete s frizerom, telefonski ili e-mailom te da mu dopustite da vam napravi personalizirani plan njege za kosu.   

Uzroci za ispadanje kose nisu jednoznačni. Ako sumnjate na gubitak kose, svakako posjetite doktora jer ono može biti povezano s nekim drugim stanjima koja zahtijevaju individualnu dijagnozu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?