Ispada li vam kosa? Uz ovih 5 namirnica nema straha, uvrstite ih što prije u jelovnik

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Primijetili ste da vam kosa posljednjih dana ispada intenzivnije nego inače. Obično se to i događa u proljeće, ali ako je problem vrlo zabrinjavajući, u pozadini može biti i neka bolest pa je svakako dobro posjetiti liječnika. Naime, prekomjerni gubitak kose može biti znak nepravilnog rada štitnjače, a ponekad je povezan s neuravnoteženom prehranom. U nastavku vam predstavljamo neke namirnice koje se mogu pomoći ublažiti gubitak kose.

Špinat
Špinat sadrži mnogo tvari koje su našem organizmu neophodne, a to su ujedno tvari koje su vrlo korisne za kosu. Između ostalog, špinat sadrži mnogo željeza, što je vrlo važno kako bi se uklonili problemi s prekomjernim gubitkom kose. U špinatu je i mnogo vitamina C koji osigurava optimalnu apsorpciju željeza.
Leća
Leća je također vrlo dobar izvor željeza, ali u isto vrijem sadrži veliku količinu proteina i biotina. Ovo je jedna od najboljih namirnica za one koji se bore s prekomjernim gubitkom kose. Ne samo da pomaže eliminirati ovaj problem, već i leća pomaže da kosa postane jača i manje podložna cijepljenju i pucanju.
Zobene pahuljice
Kombinacija vitamina iz skupine B i proteina jedan je od glavnih razloga zašto je zobena kaša izvrstan izbor u slučaju različitih problema s kosom, čak i onda kada primijetite da vam ispada puno više kose nego obično.
Bundeve
U bundevama je također mnogo tvari korisnih za kosu. Prvo, tu su beta-karotenoidi koji se pretvaraju u vitamin A. Osim toga, bundeva sadrži vitamin E, koji stimulira rast kose. Među važnim razlozima za pozitivan učinak konzumiranja bundeve za jačanje korijena kose je i visok sadržaj cinka koji između ostalog potiče dobru cirkulaciju krvi u vlasištu a istodobno se smanjuje rizik od prekomjernog gubitka kose.
Orašasti plodovi i sjemenke
na koncu, treba znati da je za jaku i zdravu kosu neophodna dovoljna količina zdravih masti u prehrani. Jedan od najboljih izvora su različiti orašasti plodovi i sjemenke budući da su bogat izvor minerala kao što su cink i selen. Posebno se izdvajaju oni koji sadrže veće količine omega-3 masnih kiselina, kao što su lanene i chia sjemenke.PRENOSI

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave