Imate u obitelji oboljele od Alzheimerove bolesti? Svakako s njima igrajte ove igre

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Alzheimerova bolest je progresivna bolest mozga, karakterizirana gubitkom pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjenama osobnosti. Trenutno ne postoji lijek koji bi zaustavio napredovanje bolesti. Ipak, liječenjem simptoma i pružanjem podrške porodici bolesnika mogu se postići znatni rezultati. Razni lijekovi ublažavaju simptome bolesti. Lijekovi odgađaju pojavu jačih simptoma bolesti i upravo zato je važno promptno započeti s liječenjem. Znanstvenici pokušavaju istražiti koje bi sve životne navike bile od pomoći pri održavanju zdravlja mozga, te koje bi nove terapije mogle utjecati na njen razvoj.

Naime već postoje neki dokazi o vezi između redovnog sudjelovanja u mentalnim, kognitivnim i intelektualnim aktivnostima i smanjenim rizikom od ubrzanog kognitivnog propadanja.

Tako je i jedna od aktivnosti koja bi svakako bila od velike pomoći u održavanju zdravlja mozga je igra memorije, ali nije nužno već i igranje bilo kakvih igara može tome pridonijeti.

Znanstvenici i dalje pokušavaju dokazati hoće li ta navika imati ikakav utjecaj na usporavanje kognitivnog propadanja, iako se većina se znanstvenika slaže da same igre neće promijeniti tijek bolesti ili preventivno utjecati na oštećenje mozga koje Alzheimerova bolest nosi sa sobom. Jednako tako važno je spomenuti da postoje određene kognitivne dobrobiti za one koji ipak određeno vrijeme provedu u igranju igara, ali u pravilu nema nekog velikog utjecaja koju ćete igru odabrati.

 

Jeste li rizični za Alzheimerovu bolest? To možete saznati odmah

 

“Dokazi da igre sprečavaju razvoj bolesti su minimalni“, navodi dr. Mary Sano, profesor na sveučilištu u New Yorku, te ističe kako ipak smatra da postoje određene dobrobiti pa će tako poboljšati socijalni kontakt i kvalitetu života, ali i moguće utjecati na usporeno propadanje mozga.

Križaljke

Vam pomažu kod razvijanja vokabulara. Pronaći ih možete u dnevnim novinama, na internetu već danas i pomoću njih vježbati pamćenje.

 

 

Sudoku

Lako ga je naučiti ispunjavati, a vrsta je matematičke zagonetke. Osim logike kod Sudokua važna je i memorija, stoga je odlična vježba za mozak. Također ga možete pronaći na internetu ili u novinama. Isprobajte!

Scrabble društvena igra

Društvena igra u kojoj se slažu riječi pomoću umetanja slova. Svaka nova riječ mora biti povezana s onom koja se već prije pojavila. Scrabble zahtjeva uz korištenje logike i smišljanje strategija. Međutim, pošto se radi o društvenoj igri jednako tako je idealna i za socijalizaciju.

Slagalice

Slagalica je igra strpljenja, vrsta zagonetke u kojoj je zadatak od više dijelova složiti traženi oblik, u dvije ili tri dimenzije. Dijelovi mogu biti istih ili različitih oblika, koji se na određeni način međusobno uklapaju. Kod nekih zadataka prvo treba izrezati dijelove i presložiti ih u novi oblik.  Rješavanjem slagalice uključuje se rad lijeve i desne strane mozga, i one kreativne kao i one logičke. Uz to što ćete vježbati mozak, radi se o opuštajućoj igri koju možete igrati sami ili u dobrom društvu.

Kako svi ljudi nisu isti, jednako tako nemamo svi jednake interese prema igrama. Različite igre, zaista privlače različite ljude. Ako se zasitite jedne igre, preporučljivo je promijeniti igru, započeti igrati drugu, jer time zapravo vježbate vaš mozak. Pronađite vremena, okupite svoju obitelj i započnite sa igrom, time pomažete svim članovima da vježbaju mozak, a na dosadu zasigurno možete zaboraviti. Ove hladne večeri u vašem domu zaista će zablistati posebnom čarolijom i toplinom.

 

 

Za koga ćete glasati na lokalnim izborima u Gradu Zagrebu?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Sloboda pod ključem

Na društvenim mrežama portala orijentiranih na stariju popu­laciju je opći predizborni tulum. Jedni druge

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?