Grupa „Gospoda i kapitani“ čuva tradiciju odjeće Bakrana

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

BAKAR – Postojećih sedam podružnica Udruge umirovljenika grada Bakra, uz mnoge aktivnosti njeguju različite tradicije svojih mjesta.

Stoga je Podružnici umirovljenika Bakar 2010. godine priključena grupa „Gospoda i kapitani“, osnovana 2008. godine, inicijativom grupe umirovljenika i nekih mladih zaposlenika s ciljem da uspješno šije, oblači prezentira odjeću Bakrana s kraja 19. i početkom 20. stoljeća.

Kakva je bila odjeća toga vremena pomno se istražilo po fotografijama, opisima u dokumentima, prema iskazima još živućih starijih osoba i po primjerima još neke postojeće odjeće. Grupa „Gospoda i kapitani“ koristi i od obitelji pomoraca dobivene gotove uniforme pomorskih oficira – kapetana, zimske modre i ljetne bijele, zatim kape i znakovlje…, ostalo se nabavlja za nove članove i prilagođava osobama. Sada se za gospođe garderoba dopunjava šivanjem nove ljetne i zimske odjeće još i s posebnom pažnjom na donju odjeću. Članstvo sve financira osobno.

Planirano je: obvezno sudjelovanje na manifestaciji „Margaretono ljeto“ u Bakru, priključenje u Konvoj- hodočašće brodovima iz Rijeke za proslavu Sv. Nikole u Kraljevici; sudjelovanje u programu „Fjumara“ u Rijeci; doček oldtajmera motorista u Bakru; nastup u Gradskoj knjižnici Bakar i jedno učešće u aktivnosti Čakavske katedre bakarskog kraja Škrljevo. Sve ostalo na poziv drugih… radi se s puno entuzijazma u okviru Udruge umirovljenika Grada i u suradnji s Gradom Bakrom, Turističkom zajednicom grada Bakra, Čakavskom katedrom bakarskog kraja, sa svim udrugama DPZ Bakar; s primorsko-goranskom županijom, sa crkvenim predstavnicima, s Gradskom knjižnicom, školama vrtićma; sa značajnim ljudima našeg kraja s podrškom i građanskim inicijativama – sve prisustvovanjem naših članova u želji prezentiranja događanja u Gradu Bakru i široj zajednici (HUL)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave