Droge i ovisnosti u starijoj dobi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Iako je postotak starijih ovisnika o različitim supstancama relativno malen,  sve je više starijih osoba koje su izložene riziku zlouporabe alkohola, lijekova na recept te ilegalnih droga.

ALKOHOL

Alkohol drukčije utječe na mlađe i starije osobe te sa starenjem dolazi do povećanja osjetljivostina alkohol – čak i ako osoba gotovo cijeli život konzumira alkohol na isti način i u istim količinama, u starijoj dobi može doći do brojnih poteškoća zbog povećane osjetljivosti na alkohol. Alkoholizam je povezan s ubrzanim ranim starenjem organizma i češćim javljanjem tjelesnih zdravstvenih problema. Konzumacija alkohola, ponekad i umjerena, kod starijih osoba može utjecati na svakodnevne aktivnosti kao što su kuhanje, odlazak u kupnju ili redovito uzimanje propisanih lijekova. Osobe koje prekomjerno konzumiraju alkohol često i puše te se nekvalitetno hrane što može biti povezano i s pretilosti. Zlouporaba alkohola u starijoj dobi može dovesti do: ciroze jetre, problema sa srcem, ozljeda kuka, općenito lošijeg zdravstvenog stanja, prometnih nesreća, manje efektivnosti propisanih lijekova… Depresija i anksioznost vrlo su česte kod ovisnika te mogu dovesti do socijalne izolacije.

 

LIJEKOVI

Ponašanja karakteristična za zlouporabu lijekova, kod starijih osoba, uključuju: uzimanje veće doze lijekova od one propisane, korištenje lijeka u svrhe koje nisu odobrene od strane liječnika, gomilanje i dijeljenje lijekova, miješanje s drugim supstancama (npr. alkohol), kombiniranje propisanih lijekova s onima koji se mogu kupiti bez recepta. Ovakva ponašanja dovode do fizičke i psihičke ovisnost koja je okarakterizirana povećanom tolerancijom, povlačenjem, lošijim odnosima s drugima, problemima sa spavanjem i pamćenjem te brojnim drugim poteškoćama u svakodnevnom funkcioniranju osoba.

ILEGALNE DROGE

U novije je vrijeme došlo do porasta postotka starijih korisnika ilegalnih droga. Podatci pokazuju kako starije osobe najčešće konzumiraju kanabis, a u nešto manjoj mjeri i heroin, kokain te halucinogene. Ovakav porast konzumacije ilegalnih droga kod starijih osoba povezan je i s činjenicom da trenutnu stariju populaciju čine pripadnici „baby boom“ generacije tj. osobe koje su odrastale u 60-ima i 70-ima te samim time bile više izložene različitim supstancama. Konzumacija ovakvih ilegalnih supstanci, osim što dovodi do razvoja ovisnosti, povećava i rizik od kardiovaskularnih i zaraznih bolesti (npr. HIV), nesretnih slučajeva te mentalnih poremećaja.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci – Odsjek za psihologiju – Psihologija zrele dobi i starenja
Izradile: Ivana Antunović i Nina Mucić
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?