Djeluju li antidepresivi koje uzimate?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Uzimate antidepresive već nekoliko tjedana i ne primjećujete razliku? Kako znati djeluju li tablete koje vam je liječnik propisao?

Kako bismo demistificirali što trebate očekivati od svojih antidepresiva i kako znati da djeluju, dva psihijatra ogovaraju na najčešća pitanja pacijenta;

Što su antidepresivi?

Antidepresivi su  raznolika skupina lijekova koja služe u liječenju depresije, ali i mnogih drugih poremećaja. Propisivanje antidepresiva je posao liječnika, a očekivano se djelovanje promatra u prvih nekoliko tjedana od početka uzimanja i nadgleda se do eventualne potrebe da se lijek promijeni. Iako stručnjaci još ne znaju kako točno antidepresivi djeluju, utječu na neurotransmitere koji pak utječu na stanja od raspoloženja do memorije, koncentracije i spavanja, prenosi stranica www.msn.com

Što očekivati kad počnete koristiti antidepresive?

Prema riječima psihijatra iz Pennsylvanie, Thomasa Winda, trebali biste osjetiti promijene u kratkom roku: “Pacijenti često osjete više energije, nekad bolje spavaju, a ponekad im se poboljša i apetit – sve se to obično odvija u prva dva tjedna. No, recimo da u 5 – 6 mjeseci antidepresivi stvarno počnu djelovati i čovjek se osjeća bolje, naravno ako prima prave lijekove i dozu”.

 

Kako znati djeluju li antidepresivi?

Prema riječima dr. Winda i dr. Millera iz Hampshirea sve ovisi o simptomima vašeg mentalnog zdravlja, pa je stoga važno da pri prvom posjetu liječnik zabilježi sve simptome i prati što se s njima događa kako traje liječenje…

Shutterstock

“Svaka osoba ima drugačije simptome pa ih je važno prepoznati. Neki će pacijenti napredovati brže od drugih pa će ubrzo bolje spavati, jesti, smanjit će se anksioznost, osjećaj bezvoljnosti i manje vrijednosti te suicidalne misli”, kaže dr. Miller koji pacijentima savjetuje da simptome razvrstaju od najblažih do najozbiljnijih i kroz vrijeme prate kako se oni mijenjaju.

Što je važno znati o nuspojavama?

Poput mnogih lijekova i antidepresivi mogu uzrokovati nuspojave. Ovo su neke od najčešćih:

  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Proljev
  • Zatvor
  • Problemi sa spavanjem
  • Manjak seksualne želje
  • Pojačane suicidalne misli

Što ako lijekovi ne djeluju?

Ako vaši lijekovi ne djeluju, posjetite doktora koji će procijeniti radi li se o krivom lijeku ili krivoj dozi.

Jasno je da može biti frustrirajuće čekati da lijekovi djelovanjem smanje probleme, a posebno ako ne uspije iz prvog pokušaja. Prije svega morate znati da je velika stvar potražiti pomoć i to je već prvi korak pri uspješnom liječenju.

Pod nadzorom liječnika

Antidepresivi su danas vrlo široko primjenjivani lijekovi koji umanjuju depresivnost kad ona postoji, a služe i za umanjivanje tjeskobe kod anksioznih poremećaja kao što su panični poremećaji, fobije i slično, objašnjava Igor Girotto, dr. med., spec. psihijatar:

Djeluju preko nekoliko poznatih mehanizama i moraju se početi uzimati pod nadzorom liječnika (sertralin, escitalopram, venlafaksin, duloksetin…). Vrijeme koje se preporuča za uzimanje takvih lijekova, po različitim protokolima liječenja, je od najmanje 6 mjeseci, do uobičajenih godinu dana ili prema procjeni i više. Prekid tog liječenja treba da je također pod okom liječnika, po mogućnosti onoga tko je lijekove i propisao. U svakom slučaju obzirni kliničar će osim duljine trajanja liječenja procijeniti s pacijentom i njegovu sadašnju psihičku, zdravstvenu i životnu situaciju, kao i izloženost stresovima i prilagoditi plan ukidanja lijekova s tim činjenicama.

Ovaj liječnik napominje i kako bi prekid liječenja trebao biti nakon dužeg perioda bez smetnji i u aktualnom vremenu stabilnog funkcioniranja a kad se ne očekuju osobiti stresovi i promjene. Na odluku o prekidu značajno utječe i broj epizoda koje je pacijent imao, tako da kod nekih teških povratnih depresija liječenje traje doista godinama.prenosi

 

Shutterstock
Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

MELISA ILI MATIČNJAK

Melisa je jedna od biljnih vrsta koja se tradicionalno koristi kod nervozom uzrokovanih tegoba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?