Moj posao

Treća dob - umirovljenički i 50 + servis u RH

Poticaji za zapošljavanje starijih radnika

Poticaji za zapošljavanje starijih radnika

6 ožujka, 2018

 

Iz Europske komisije prema hrvatskoj Vladi stigle su primjedbe kako bi trebali popraviti situaciju oko niske stope aktivnosti radno sposobnog stanovništva starijeg od 50 godina. Danas je u evidenciji Zavoda za zapošljavanje 80 tisuća nezaposlenih starijih osoba. Za mjere aktivne politike zapošljavanja u 2018. izdvojeno je 100 milijuna kuna više nego prethodne godine, te je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić naglasio da su ciljevi povećati stope zaposlenosti, osobito mladih i starijih osoba, a u nastavku ćemo pogledati što nude starijim osobama koje žele raditi.

  • Potpora za zapošljavanje

Cilj mjere je poticanje zapošljavanja osoba sufinanciranjem troška plaće poslodavcima. Mjera se odnosi na osobe bez staža osiguranja, osobe s radnim stažem (dugotrajno nezaposlene, osobe starije od 50 godina i posebne skupine nezaposlenih) te osobe s invaliditetom.

  • Potpora za usavršavanje

Mislite li da morate doći u korak sa svom novom tehnologijom za potrebe radnog mjesta, postoje potpore za usavršavanje. Državne potpore za usavršavanje dodjeljuju se poslodavcima koji djeluju profitno i koji imaju potrebu za usavršavanjem novozaposlenih radnika, s ciljem podizanja konkurentnosti postojeće radne snage tj. radnika kojima prijeti gubitak radnog mjesta zbog prelaska poslodavca na nove tehnologije.

  • Obrazovanje nezaposlenih

Mjera slična usavršavanju, unutar koje se nezaposlene osobe uključuje u programe stručnog osposobljavanja, prekvalifikacije i usavršavanja u obrazovnim ustanovama kako bi se osposobili za zanimanja koja su trenutno tražena na tržištu rada.

  • Potpora za samozapošljavanje

Zašto ne biste ostvarili svoju poslovnu ideju kojoj se nikad niste stigli posvetiti? Ako želite pokrenuti vlastiti posao, sada je omogućen povećan iznos potpore za samozapošljavanje koji iznosi 55 000 kn. Omogućeno je i udruživanje u svrhu proširenja djelatnosti.

  • Javni rad

Svrha ove mjere je aktivacija nezaposlenih osoba na društveno korisnim poslovima nekonkurentnima postojećem gospodarstvu s ciljem njihove motivacije za daljnje uključivanje na tržište rada. U ciljane skupine spadaju i osobe starije od 50 godina.

  • Potpora za očuvanje radnih mjesta

Radi se o nadoknadi dijela troška plaće osoba koje rade u skraćenom radnom vremenu kod poslodavaca koji imaju smanjeni obujam posla. Poslodavci mogu skratiti radno vrijeme za 40% u odnosu na puno radno vrijeme radi dobi radnika koji otežano rade na poslovima koje obavljaju te ne mogu u potpunosti ispunjavati zahtjeve radnog mjesta kako bi se izbjeglo otpuštanje.

  • Program Zaželi – primjer dobre prakse

Novi programom zapošljavanja žena Zaželi koji financira Europski socijalni fond, predviđeno je sudjelovanje više od 5000 žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada (npr. dugotrajno nezaposlene), a koje će skrbiti o oko 20 tisuća starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u teško dostupnim područjima (ruralna područja i otoci) te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

Poticaj za kraj: Dragi stariji zaposlenici, ili oni koji to žele biti, uzmite stvar u svoje ruke i ponudite tržištu rada svoju mudrost, znanje i iskustvo. Kako kaže psiholog Zoran Tučkar: „U Hrvatskoj je stanovništvo sve starije, a jedan od temeljnih postulata kapitalizma je da se iz dostupnih resursa stvara vrijednost.“ Stoga hrabro naprijed i pokažite svoju vrijednost, jer uskoro će nam biti jako potrebna.

 

Učlanite se na 1.umirovljenički i 50+ servis i zajedno stvorimo bolju životnu svakodnevicu starijih osoba.

 

 

 

 

Matea Vidučić, mag.act.soc., Treća dob