Žene su sklonije jednom, a muškarci drugom obliku artritisa

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Žene su sklonije jednom, a muškarci drugom obliku artritisa

Ukoliko osjećate nelagodu u zglobovima, moguće da se pitate imate li artritis – stanje u kojem je jedan ili više zglobova upaljeno.

Iako puno ljudi osjeti posljedice neke vrste artritisa, u stvarnosti postoji čak 100 stanja vezanih za zglobove koji mogu pripadati artritisu.

Dok pojedine vrste artritisa mogu biti nasljedne, drugi rizični čimbenici su geni, godine, spol, stara ozljeda i pretilost. Žene su podložnije nekim vrstama artritisa, a muškarci drugim. U nastavku donosimo najčešće vrste s kojima biste se trebali upoznati.

Osteoartritis

 

Osteoartritis najučestaliji oblik artritisa, a od te degenerativne i kronične bolesti boluje gotovo svaka druga osoba starija od 55 godina. Poznato je da nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, no, usprkos tome uzrok bolesti je još uvijek nepoznat. Međutim, brojni su čimbenici koji doprinose njenom nastanku. Iako, češće obolijevaju žene, koje ujedno imaju i težu kliničku sliku, bolest se rijetko pojavljuje u mlađoj životnoj dobi, a naslijeđeni geni mogu igrati veliku ulogu u procesu obolijevanja. Glavni rizični faktor su starija životna dob, povećana tjelesna težina, preopterećenje zglobova, ozljede hrskavice, meniskusa i ligamenata, prijelomi kostiju.

Osteoartritis se javlja kao bol u koljenima, kukovima, stopalima i kralježnici, a razvija se godinama dok na njegov napredak mogu utjecati neke ozbiljnije ozljede i infekcije.

Među prvim simptomima su pojava bolova, otekline i ukočenosti zglobova, a javljaju se polako, podmuklo, obično nakon većeg opterećenja.

Osobe koje pate od njega osjećaju neugodnu bol pri hodu i raznim pokretima te „ukočenost“ zglobova. Ponekad zglobovi mogu proizvoditi i zvukove kada se savijaju.

Kod ovog oblik artritisa, bolovi često nestanu kako su i došli, a bol je jača ujutro. Ako imate ovo stanje, liječnik će vam savjetovati da kontrolirate tjelesnu težinu, kako biste održali zdravima strukture oko zglobova. Fizikalna terapija isto može pomoći vježbama koje će jačati mišice oko zglobova. Tu su i protuupalni lijekovi koji mogu olakšati simptome.

Reumatoidni artritis

Ovaj oblik artritisa je kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koja se najviše očituje na zglobovima. Naime, imunološki sustav napada hrskavično tkivo, kosti, dok su od zglobova najčešće zahvaćeni mali zglobovi šake, ramena, koljena i gležnjevi. Najčešće ga prate simptomi poput općeg umora, problemi sa spavanjem i iscrpljenost.

Svi gore navedeni simptomi mogu uzrokovati bol te tako imaju veliki utjecaj na kvalitetu života oboljele osobe. Život s reumatoidnim artritisom nije uvijek lagan, jedan od razloga je da su simptomi bolesti često nepredvidljivi – jedan dan simptomi su slabi, dok drugi dan može doći do pogoršanja i tako u krug. Bolest se pojavljuje u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće se pojavljuje između 20. i 40. godine. Od reumatoidnog artritisa češća obolijevaju žene.

Nakon dijagnoze, liječnik prepisuje lijekove ili injekcije koje će kontrolirati simptome. “Savjetujem jake lijekove protiv upala koji djeluju tako da mijenjaju tijek upalnog procesa“, pojasnila je dr. Lisa Gale Suter, reumatolog na medicinskom sveučilištu Yale te u nastavku istaknula kako ti lijekovi donose i rizik od smanjenog djelovanja imuniteta, pa pacijenti moraju biti posebno oprezni kada su u pitanju infekcije te računati na prestanak korištenja lijekova. Iako je pridržavanje propisane terapije od strane reumatologa od velike važnosti za držanje bolesti pod kontrolom, malom promjenom životnog stila možete poboljšati kvalitetu života, pa je tako i tjelesna aktivnost izrazito korisna, ali o tome je potrebno konzultirati svojega liječnika.

Psorijatični artritis

Psorijatični artritis je kronična upalna reumatska bolest povezana sa psorijazom, pa će tako između 5 i 20 posto osoba koje imaju psorijazu imati i ovaj oblik artritisa. Iako nije potpuno istraženo što ga uzrokuje, stručnjaci znaju da je u pitanju autoimuna bolest koja se manifestira na sličan način kao i reumatoidni artritis, a jednina je razlika što je kod ove vrste artritisa uključena i koža. Podjednako se razbolijevaju oba spola. Simptomi koji ga prate jesu bol, oticanje, crvenilo u području zglobova, umor, problemi s očima, osip i osjetljivost ruku i stopala.

 

Za bolju kontrolu bolesti, pacijenti dobivaju terapiju sličnu kao kod reumatoidnog artritisa. Liječenje može započeti i edukacijom i naravno promjenom stila života što uključuje zdravu prehranu, primjereni odmor i redovito provođenje tjelesne aktivnosti, barem pola sata u danu.

Ostali oblici artritisa

Dok navedeni oblici artritisa čine najčešće oblike bolesti, postoji još dosta duga lista ostalih vrsti ove bolesti, kao što su sindrom karpalnog kanala, giht, burziti i mnogi drugi. Većinom se javljaju kod odraslih osoba, ali tu su i rizični faktori koji vam mogu činiti podložnima razvoju artritisa. Ako sumnjate da bolujete od neke vrste artritisa najvažnije je kontaktirati svog liječnika kako bi se na vrijeme započelo s liječenjem.

Cilj većine terapija je dugoročno smanjenje upalnog procesa, sprečavanje oštećenja kostiju i ligamenata zglobova, očuvanje pokretljivosti, što veća ekonomičnost liječenja i odsustvo popratnih pojava.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?