VELIKA OPASNOST U KUĆI

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Električna struja je sve veća opasnost za kućanstvo. Ne samo zbog njezinog poskupljenja koje dovodi u pitanje egzisten­ciju prosječnog hrvatskog umirovljenika. Naime, sve se više koristi električna struja, a s druge strane, ne obraćamo dovoljnu pažnju zaštitnim mjerama. Rukovanje električnim aparatima u domaćinstvu, radio-aparatom i televizijskim prijemnikom postali su sastavni dio svakodnevnog života.

Ozljede i smrt od električne struje najčešći su kad su izolacije istrošene, vodovi prekinuti, električni stupovi srušeni. Neispravni električni aparati (glačala, grijalice) te neupućenost i loše ruko­vanje električnim uređajima često su uzrok nesreće. To se sve odnosi i na domaćinstva i na industriju.

Ljudski organizam vrlo dobro provodi električnu energiju! Koliko će biti djelovanje struje na tijelo, ovisi i o stanju kože. Ako je koža topla i vlažna, efekt će biti jači, možda i koban, međutim kroz deblju, hladnu i suhu kožu efekt neće biti tako jak. Do smrti od udara električnom strujom dolazi zbog paralize srca i disanja.

Česta je prividna smrt

     Što sve nastaje na čovjekovu tijelu ako doživi udar električnom strujom? Na mjestu ulaska električne energije, na koži nastaju tzv. električni pečati, kružnog ili prugastog oblika (u stvari otisak provodnika) i najčešće su sivo-bjelkaste boje. Na tom mjestu mogu nastati opekotine, toliko jake da tkivo pougljeni. Kasnije na opečenim mjestima nastaju kraste. Osim tih promjena, na mjestu ulaska struje pojavljuju se grčevi u mišićima, unesreće­ni ne može pustiti uhvaćenu žicu, sruši se i često gubi svijest. Disanje je u većini slučajeva onemogućeno.

Bolesnici u pravilu teže podnose električni udar, a osobito srčani bolesnici. Valja istaknuti da i unatoč tome što se kod ozli­jeđenog ne čuju otkucaji srca, premda ne diše i leži bez svijesti ipak se često pokazalo – ako se na vrijeme počne primjenjivati umjetno disanje – da je to bila samo prividna smrt. Nije mali broj onih koji su i oživjeli i vratili se iz “mrtvih”

Što treba poduzeti?

     Bez obzira na prirodu ozljede, prije svega treba prekinuti protok električne struje kroz tijelo žrtve. Dakle, najprije moramo odvojiti žrtvu od provodnika. Učinimo to što je moguće prije i pazimo da pritom i sebe ne izvrgnemo opasnosti. Pri tom ćemo se poslužiti nekim izolatorom npr. staklom, porculanom ili suhim drvetom. Stanite na komad gume ili suhe daske ili stavite na ruke zaštitne rukavice.

     U nekim slučajevima bit će lakše isključiti struju, nego maknuti unesrećenoga iz strujnog kruga. Mali električni uređaji mogu biti odstranjeni jednostavnim povlačenjem njihove izolirane žice. Ako je stanje unesrećenog teško, sljedeći korak je primjena umjetnog disanja.

Poljubac života

     Dobra je metoda – žrtva leži na trbuhu, a onaj koji pruža pomoć pritišće na grudni koš s leđa. Isto je tako praktična i jednostavna metoda “usta na usta” ili tzv. “poljubac života” Također će biti potrebna i masaža srca. Dok pružamo tu pomoć pošaljimo nekoga da što hitnije pozove liječnika.

     U svakom slučaju, umjetno disanje treba davati dovoljno dugo dok ne stigne hitna pomoć ili dok liječnik ne progla­si unesrećenog mrtvim. Žrtvu treba prenijeti u bolnicu što je prije moguće. Procjene su da u svijetu od strujnog udara godišnje smrtno strada oko 5.000 osoba, zbog čega uvijek treba upozoravati ljude na opasnosti koje im prijete, odnosno kojima su izloženi.(Glas umirovljenika)

Dr. Ivo Belan

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?