Pogodnosti za umirovljenike

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Pogodnosti za umirovljenike

U medijima se često može čuti kako država vodi pojačanu brigu o umirovljenicima i starijim osobama, međutim ovdje se postavlja pitanje na koju se to konkretno brigu misli? Jesmo li kao društvo zaboravili na potrebe naših roditelja, djedova i baka? Postoje li ipak oni koji još uvijek vode brigu o umirovljenicima s najnižim primanjima?

Zakonom o socijalnoj skrbi osigurava se pomoć u kući za najugroženije skupine starijih osoba. Tako se pomoć u kući priznaje osobi kojoj je zbog tjelesnog, mentalnog, intelektualnog, osjetilnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć druge osobe. Korisnik će ostvariti pravo na pomoć u kući ako nema mogućnosti da mu pomoć osiguraju roditelj, bračni drug i djeca, ako nema sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, ako nije otuđio nekretnine ili pokretnine veće vrijednosti u posljednjih godinu dana od dana podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na socijalnu uslugu te ukoliko prosječni mjesečni prihod samca ili prihod po članu kućanstva u prethodna tri mjeseca prije mjeseca u kojem je pokrenut postupak ne prelazi iznos od 300% osnovice (osnovica iznosi 3.326,00 kuna). Pomoć u kući može obuhvatiti organiziranje prehrane (priprema ili nabava i dostava gotovih obroka u kuću), obavljanje kućnih poslova (dostava živežnih namirnica, pomoć u pripremanju obroka, pranje posuđa, pospremanje stana, donošenje vode, ogrjeva i slično, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština i dr.), održavanje osobne higijene (pomoć u oblačenju i svlačenju, u kupanju i obavljanju drugih higijenskih potreba) te zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

Ujedno, umirovljenicima se pružaju pogodnosti prijevoza koje ovise i o mjestu stanovanja. U nastavku donosimo primjere za povlašteni javni prijevoz u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu. U Osijeku cijena mjesečne karte, osim zone prijevoza, uvelike ovisi i o visini mirovine. Tako za one s najnižom mirovinom cijene za I zonu iznose 20,00 kuna, a za II zonu 30,00 kuna mjesečno. Najviši iznos morat će izdvojiti osječki umirovljenici čija primanja prelaze iznos od 4000 kuna mjesečno i to 100 kuna u I zoni i 110 kuna u II zoni.

U Rijeci cijena umirovljeničkog pokaza ne ovisi o visini mirovine te iznosi 190 kn za sve zone ili 112 kuna samo za I zonu. Splitski umirovljenici izjednačeni su s nezaposlenim osobama te tako obje spomenute kategorije plaćaju 143 kune za I zonu odnosno 280 kuna za IV zonu. Nešto je drugačija situacija u Varaždinu, odnosno Varaždinskoj županiji gdje umirovljenici s prebivalištem u Varaždinskoj županiji, ali izuzev grada Varaždina, imaju pravo na 12 besplatnih vožnji godišnje. Za sve daljnje vožnje Varaždinci mogu kupiti karte uz 40% popusta. U najboljoj situaciji najvjerojatnije se nalaze umirovljenici iz Zagreba koji imaju pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a ukoliko su im ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno.

Osim pogodnosti prijevoza Zagrepčanima treće životne dobi također se nude i raznorazne druge besplatne aktivnosti poput vježbanja u gradskim četvrtima http://sportzasve-zagreb.hr/index.php/programi/vjezbanje-po-gradskim-cetvrtima/288-raspored-vjezbanja-po-gradskim-cetvrtima-2018 ili besplatnog ulaza u Arheološki muzej svakog utorka.

Neovisno o mjestu stanovanja sve osobe starije od 60 godina ostvaruju popuste kod nekih od vodećih pružatelja telekomunikacijskih usluga. Ova pogodnost može biti naročito atraktivna za sve one koji se služe internetom ili to planiraju naučiti. Hrvatske željeznice nude 50% popusta na sva putovanja u unutarnjem prometu tijekom cijele godine. Popust se ostvaruje na blagajnama i u vlaku temeljem pametne kartice čije izdavanje iznosi 50kn. Svakako predlažemo i da kod svog pružatelja bankarskih usluga provjerite ostvarujete li kao umirovljenik neke posebne pogodnosti.

Dipl. uir.,Maja Jurić

          

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?