Nova terapija izliječila 94 posto bolesnika od limfoblastične leukemije

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

U jednom istraživanju, kod čak 94 posto promatranih pacijenata koji pate od limfoblastične leukemije simptomi bolesti su potpuno nestali. Kod pacijenata s drugim vrstama raka krvi zabilježena je stopa pozitivnog reagiranja na ovu terapiju od 80 posto, te je više od polovice oboljelih doživjelo kompletnu remisiju

Znanstvenici centra Fred Hutchinson Cancer Research Center u američkoj državi Washington tvrde da su postigli izuzetni uspjeh trenirajući T-stanice da napadnu specifičnu vrstu raka krvi u svojim prvim kliničkim pokusima.

Među desecima pacijenata koji bi obično imali pred sobom tek nekoliko mjeseci života, rana testiranja u kojima su korištene T-stanice za napad na rak pokazala su iznimne rezultate, javlja britanski list The Guardian.

U jednom istraživanju, kod čak 94 posto promatranih pacijenata koji pate od limfoblastične leukemije simptomi bolesti su potpuno nestali.

Kod pacijenata s drugim vrstama raka krvi zabilježena je stopa pozitivnog reagiranja na ovu terapiju od 80 posto, te je više od polovice oboljelih doživjelo kompletnu remisiju.

Govoreći na godišnjem skupu Američkog udruženja za napredak znanosti (AAAS), znanstvenik Stanley Riddell iz centra Fred Hutchinson je rekao: “Da budem iskren, ovo još nije viđeno u medicini – ovakve stope pozitivne reakcije na terapiju kod pacijenata u poodmakloj fazi bolesti.”

Kod provođenja tzv. terapije T-stanicama,  liječnici uzimaju T-stanice pacijenta te ih nadograđuju molekulama-receptorima koje napadajau specifične vrtse raka, kao što druge T-stanice napadaju gripu ili infekciju. Zatim liječnici ponovo ubacuju “obogaćene” T-stanice u tijelo pacijenta.

Stanley Riddell nadodaje da znanstvenici smatraju kako bi smanjivanje doza T-stanica moglo reducirati rizik od nuspojava, prenosi Guardian.

 

Izvor: Novilist.hr

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?