Mirovine prema posebnim propisima

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Mirovine prema posebnim propisima

 

Poznato je da se pravo na mirovinu stječe prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, no određene skupine osiguranika ostvaruju prava iz mirovinskog osiguranja na temelju posebnih zakona kojima se propisuju blaži uvjeti za stjecanje prava i/ili povoljniji način određivanja mirovina. Osim hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata to su primjerice djelatne vojne osobe, policijski i pravosudni službenici, radnici na poslovima razminiranja, ali jednako tako i zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda, predsjednik Republike i dr.

Najbrojniji među spomenutim povlaštenim skupinama jesu hrvatski branitelji iz Domovinskog rata. Prava iz mirovinskog osiguranja, i to pravo na starosnu mirovinu i prijevremenu starosnu mirovinu, invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad i invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad (ako je invalidnost vezana uz sudjelovanje u Domovinskom ratu), obiteljsku mirovinu i pravo na najnižu mirovinu ostvaruje se prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN 121/17, dalje u tekstu: Zakon o braniteljima). Svaka osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata smatra se hrvatskim braniteljem.

Zakonom o braniteljima propisano je da se dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu propisanu Zakonom o mirovinskom osiguranju osiguraniku snižava za četiri mjeseca ako je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovao od 100 dana do pet mjeseci, odnosno po jedan mjesec za svaki mjesec sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru ako je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovao više od pet mjeseci. Također, Zakonom o braniteljima povećavaju se osobni bodovi za izračun mirovine ovisno o vremenu sudjelovanja u ratu.

Prema statističkim informacijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje br. 1/2019 broj korisnika kojima je mirovina priznata i/ili određena prema Zakonu o braniteljima u siječnju 2019. godine (isplata veljača 2019.) iznosio je 71 213 korisnika. Od toga je 55 843 korisnika invalidske mirovine s prosjekom mirovine od 5.534,08 kn, 14 296 korisnika obiteljskih mirovina (prosjek od 6.783 kuna), a 1 074 su korisnika s najnižom mirovinom od prosječnih 2.940,33 kn.

Što se tiče ostalih skupina osiguranika koje prava iz mirovinskog osiguranja ostvaruju na temelju posebnih propisa, teško je ne spomenuti zastupnike u Hrvatskom saboru i članove Vlade. Oni su u statističkim informacijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje svrstani u kategoriju zajedno sa sucima Ustavnog suda i glavnim državnim revizora, a u siječnju 2019. bilo je 665 takvih osiguranika. Prosječna mirovina koja im je isplaćena iznosila je 9.783,61 kn. Među njima, osim korisnika starosne mirovine ima i 115 korisnika obiteljske te 5 korisnika invalidske mirovine koji su svi redom muškarci. Zanimljiv je podatak i da je od ukupno 545 korisnika starosne mirovine, 478 muškaraca i samo 67 žena. I za kraj spomenimo da će se očekivanim ovogodišnjim usklađivanjem mirovina građanima s prosjekom mirovine do 2000 kuna mirovina uvećati za 20-tak kuna, dok će saborski zastupnici prosječno dobiti 112 kuna više!

 

Dipl. iur, Maja Jurić

maja jurić

Vijesti

NAJBOLJI DOMOVI U HRVATSKOJ

Kako pobijediti reumu prirodnim sredstvima

Bitka za monopol nad grobljima

Gdje nastaje hormon sreće-  u crijevima ili mozgu?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

KADA KREĆE ZASTARA?

KADA NASTUPA ZASTARA?   Kada nastupa zastara Pravni institut zastare reguliran je Zakonom o

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?