MANGO – Pomaže u sprječavanju raka debelog crijeva. Smanjuje rizik od pretilosti i ukupne smrtnosti, dijabetesa i bolesti srca

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Mango je član obitelji koštunica, vrsta biljke s vanjskim mesnim dijelom koji okružuje ljusku, koja sadrži sjeme. Masline, datulje i kokos spadaju u istu obitelj. Postoji mnogo različitih vrsta manga, različitih boja, oblika, okusa i veličine sjemena. Dok boja kože može varirati od zelene do crvene, žute ili narančaste boje, unutarnje meso manga uglavnom je zlatno-žuto. Imaju slatki i kremasti ukus i sadrže više od 20 vitamina i minerala.

Konzumiranje voća i povrća svih vrsta odavno je povezano sa smanjenim rizikom od mnogih zdravstvenih stanja povezanih sa životnim stilom. Mnoge su studije pokazale da povećani unos  biljnih namirnica poput manga smanjuje rizik od pretilosti i ukupne smrtnosti, dijabetesa i bolesti srca te potiče zdravu kosu, povećanu energiju i sveukupnu manju težinu.

Uvođenjem manga u prehranu pridonosite boljem zdravlju na razne načine. Tako je u istraživanje iz 2019. godine pokazalo da antioksidans zeaksantin koji mango sadrži ima zaštitnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju te da može spriječiti oštećenja nastala uslijed makularne degeneracije,no, Japanski su znanstvenici 2014. proveli istraživanje koje je pokazalo da voće koje, poput manga, sadrži karotenoide može smanjiti rizik za razvoj raka debelog crijeva, a Američko udruženje za rak kože smatra da prehrana koja obiluje beta-karotenom, koji mango sadržava pomaže u zaštiti od raka kože.

Dobrobit ove voćke je i bogat udio vlakana, kalija i vitamina zahvaljujući kojima štiti zdravlje krvnih žila te smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti. Uz povećan unos kalija, i istodobno smanjenje natrija, važan je koraka u smanjenju rizika za razvoj povišenog krvnog tlaka. Međutim, mango je pravi melem za kožu i kosu. Obiluje vitaminom A, koji koži pomaže da proizvede sebum, a on djeluje hidratantno na kožu i kosu. Vitamin A je nužan i za rast tjelesnih tkiva, uključujući kožu i kosu.

Vitamin C, koji sadrži u velikim razmjerima, potiče stvaranje i održavanje kolagena, koji daje strukturu koži i kosi. Treba spomenuti i da mango sadrži umjerenu količinu bakra, a on sudjeluje u proizvodnji mnogih važnih enzima te je nužan za stvaranje crvenih krvnih stanica. Kao zaista cjelovita namirnica, sadrži i umjerenu količinu vitamina B6, koji kao koenzim sudjeluje u mnogim važnim reakcijama u tijelu, uključujući metabolizam proteina i stvaranje crvenih krvnih stanica. Mango se smatra dragocjenim i za zdravlje probavnog trakta iz nekoliko razloga. Na prvom mjestu, kao amilaza složene ugljikohidrate pretvara u šećere poput glukoze i maltoze. Ovi su enzimi inače mnogo aktivniji u zrelom plodu.

Bogat vodom i vlakanima pomaže pak u rješavanju probavnih tegoba poput zatvora ili proljeva. Jedno je istraživanje pokazalo da je svakodnevna konzumacija manga kod odraslih osoba s kroničnim zatvorom bila učinkovitija u ublažavanju simptoma nego suplementi koji sadrže približno jednaku količinu topivih vlakana. Mango je dobar saveznik  i u snižavanju kolesterola.

Iako je poprilično sladak kad je zreo, mango treba jesti u umjerenim količinama, no to ne znači da je zabranjeno voće za dijabetičare. Glikemijski indeks manga je između 41 i 60, u prosjeku oko 51, a ta je vrijednost na donjem kraju skale glikemijskog indeksa. Mango tako sporo otpušta šećere u krv te ne dolazi do naglih podizanja razine šečera u krvi, no,  prehrambena vlakna koja sadrži mango također pomažu u reguliranju razine šećera u krvi.

Kora manga je alergen, sadrži toksin urušiol, istu tvar koja se nalazi u otrovnom bršljanu, a izaziva svrbež i osip. Kako biste izbjegli svrbež usne šupljine, usnica i vrha jezika, prije jedenja manga obavezno ogulite koru. No, osim te trenutne reakcije, kod nekih osoba kora može izazvati i ozbiljnu alergijsku reakciju poput oticanja usnica, rana u uglovima usana, otežanog disanja, povraćanja i proljeva. Postoji još jedna stvar u vezi s mangom zbog koje na oprezu trebaju biti osobe koje uzimaju terapiju varfarinom protiv zgrušavanja krvi, jer može pojačati djelovanje tog lijeka, što za sobom povlači i povećan rizik od krvarenja.

Kad kupujete mango, ako je zreo, nastat će blago udubljenje te će ostati trag na mjestu na kojem ste pritisnuli koru. Birajte na isti način kao kad kupujete breskve, marelice ili avokado, koji također postaju mekši što su zreliji. Zreli mango ponekad će imati intenzivnu voćnu aromu na mjestu gdje je bila peteljka.

Nezreli mango čuvajte na sobnoj temperaturi, a kad dozrije, možete ga staviti u hladnjak. Niža temperatura usporit će daljnje zrenje te ga u hladnjaku možete čuvati do pet dana. Na sobnoj temperaturi mango sazrije, odnosno postane mekši, slađi i ukusniji kroz par dana.

Danas mango možete kupiti u skoro svakoj većoj trgovini, pa ne postoji razlog da si ponekad ne priuštite ovo nevjerojatno ukusno i ljekovito voće.

 

Davorka Ožura

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?