KAKO PREŽIVJETI S PROSJEČNOM MIROVINOM – Režije, hrana i lijekovi – na kapaljku

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Marko J. (72) iz Zagreba ima mirovi­nu od 2.600 kuna, a od toga živi s nezaposlenom suprugom koja nije ostvarila pravo na mirovinu jer je podizala, kažu, troje djece. Imaju stan od oko 50 m2, a režije i telefon su im ove zime gutale 1.100 kuna mjesečno. Za lijekove i sredstva za pranje i čišćenje potroše barem 400 kuna mjesečno, pa im je ostajalo 1.100 kuna za sve troškove prehrane.

      Može li se od toga preživjeti? Marko tvrdi kako je to nemoguće, jer bi im ostalo samo 35 kuna dnevno za tri obroka za dvije osobe. Zato Marko za sitne novce popravlja struju i vodoinstalacije u kvartu, oblijepio je i male papiriće s brojem telefona po stubištima, pa tako priskrbi i do 700 kuna mjesečno. Njegova supruga Jagica pere stubište u dvije kuće i donese još 400 kuna mjesečno. Tako preživljavaju od oko 3.700 kuna mjesečno. Uskoro će im i to, drže, biti nemoguće, jer su cijene energije i hrane u niskom startu i iz dana u dan poskupljuju.

Iako 60 posto umirovljenika ima mirovine znatno niže od prosječne koja je u ožujku iznosila 2.648 kuna, a sada će u travnju uskla­đivanjem porasti na oko 2.700 kuna, pokušali smo izračunati kako bi u novim okolnostima poskupljenja energije i hrane mogao preživjeti samac s točno tolikom mirovinom. Režije za zimsko razdoblje bi mu uzele trećinu mirovi­ne, a troškovi za lijekove i razne zdravstvene dodatke uzeli bi daljnjih 20 posto.

      Zanemarimo li odjeću i cipele, pa čak i popravke aparata u kući, odustanemo li od kave u lokalnom kafiću ili odlaska u kazalište ili na druga kulturna događanja, preostaje nam za kućne potrepštine i hranu samo 40 kuna dnevno. Doručak od bijele kave i kruha s namazom će koštati do 10 kuna. Ručak od špageta s pelatima i parmezanom, te malo kruha košta 22 kune, a za večeru se može pojesti ostatak od ručka ili dvopek s čajem. Ako se odluči na grah, treba znati da je pola kilograma zelenčeka došlo na 25 kuna, a kiselog zelja na 7 kuna, a gdje su tu ulje, brašno, mirodije?

      Hoće li umirovljenici i s prosječnom mi­rovinom gladovati? Hoće li ih sve više seliti u javne kuhinje? Hoće li Vlada prepoznati svu tugu osiromašenih umirovljenika?

Ili ćemo na ulice? Ne samo po plastične boce i u kontejnere, već i zbog prosvjeda. Fakat je dosta. (Glas umirovljenika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?