Moj posao

Treća dob - umirovljenički i 50 + servis u RH

Ne žele vas zaposliti jer ste prestari? Evo na koju se adresu trebate požaliti

Ne žele vas zaposliti jer ste prestari? Evo na koju se adresu trebate požaliti

15 siječnja, 2018

Jeste li znali da je na Islandu više od 50 posto starijih od 64 godine radno aktivno? Ta zemlja, ako je suditi po statističkim podacima, ponajviše brine o položaju populacije u zlatnoj dobi na tržištu rada, a slijede je Japan, Novi Zeland, SAD, Norveška, Australija, Kanada…

Nas na tom popisu, već ste i sami zaključili, nema. Hrvatska se, posebice nakon gospodarske krize, bori s nezaposlenošću općenito, te se većina mjera vezanih uz tržište rada veže uz zapošljavanje mladih koji i unatoč tim mjerama iz mjeseca u mjesec napuštaju svoje domove i odlaze po posao u inozemstvu. U toj politici usmjerenoj na demografsku obnovu, starija populacija gotovo da je izgubila svog predstavnika u izvršnim vlastima.

A hrvatska istina je, moramo se složiti, dobna diskriminacija na tržištu rada. Velik broj poslodavaca već u oglasu ograničava dob budućeg zaposlenika. Ako niste znali, adresa na koju se trebate obratiti ukoliko ste se i sami suočili s ovakvom vrstom diskriminacije jest ona pučkog pravobranitelja. Pučki pravobranitelj, naime, jednom godišnje pred Hrvatskim saborom podnosi izvješće, kojim, među ostalim, iznosi podatak o broju pritužbi građana zbog dobne diskriminacije. Primjerice, 2013. godinu obilježio je velik porast takvih pritužbi. Sve to barem donekle utječe na otvaranje ove teme u javnom medijskom prostoru. To, naravno nije dovoljno i često ne vodi konkretnim rješenjima.

Ipak, ponekad je dokazivanje diskriminacije lakše zbog pisanog traga, pa je tako iste te 2013. godine Hrvatska dobila prvu pravomoćnu presudu o dobnoj diskriminaciji. Naime, tada je okončana parnica u kojoj je tužitelju dosuđena naknada štete zbog diskriminacije pri zapošljavanju po osnovi dobi, jer mu je pisanim putem priopćeno da je za posao prestar.