Moj posao

Treća dob - umirovljenički i 50 + servis u RH

1. Umirovljenik sam, mogu li se zaposliti?

1. Umirovljenik sam, mogu li se zaposliti?

15 siječnja, 2018

Klasično zaposlenje umirovljenika, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, u Hrvatskoj, nažalost nije moguće, odnosno novozaposlenom umirovljeniku obustavlja se isplata mirovine. No, ne brinite, ukoliko vaša mirovina ne zadovoljava vaše potrebe, te želite dodatne prihode, postoji rješenje.

Dakle, ono što ne možete, želite li i dalje primati mirovinu, jest zaposliti se na određeno ili neodređeno. Ipak, u slučaju da raditi po ugovoru u djelu, vaša mirovina i dalje će svakog mjeseca stizati na vaš račun. Koja je razlika? Poslovi koji se obavljaju po ugovoru o djelu nisu niti smiju biti stalni poslovi, već se mogu obavljati jednokratno ili povremeno. Riječ je o poslovima koji se odnose na fizički rad ili intelektualne usluge i koji podrazumijevaju određeni rok isporuke i najobično ne u prostorijama poslodavca. Primjerice, možete raditi kao novinar ili prevoditelj.

Umirovljenici, također, mogu obavljati i poslove kućne radinosti i dopunskog zanimanja, a da pritom nisu obveznici mirovinskog osiguranja, odnosno da nastave primati mirovinu, s tim da su izuzetak korisnici mirovine s onova profesionalne nesposobnosti za rad. U ovoj kategoriji umirovljenicima se odobrenje za rad izdaje temeljem Zakona o obrtu, ali u smislu obveznog osiguranja nisu izjednačeni s obrtom.

Posljednja kategorija kroz koju se umirovljenik može zaposliti jest sezonski radnik u poljoprivredi. Taj posao se obavlja privremeno, u vrijeme sezone u poljoprivredi, a najduže devedeset dana tijekom jedne kalendarske godine. Pritom, mirovina se normalno isplaćuje.

U slučaju da se ipak odlučite za posao koji podrazumijeva obustavu vaše mirovine, valja napomenti da će vam se isplata mirovine ponovno uspostaviti s danom prestanka radnog odnosa.